Reseptit

Lämpimät punajuurileivät

Paahdetuilla punajuu­rilla ja pehmeällä fetajuustovaahdolla lastatut lämpimät leivät maistuvat ruokana sellaisenaan tai keiton kaverina.

Teksti:
Taina Salovaara
Kuvat:
Mirva Kakko

Valmistusaika

yli 60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

6

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Lämpimät leivät:

  • 6 viipaletta vaaleaa juurileipää
  • oliiviöljyä

Paahdetut punajuuret:

  • yht. 800 g puna- ja keltajuuria
  • 2 rkl öljyä
  • 5 timjaminoksaa
  • 1/2 tl sormisuolaa
  • 1/4 tl mustapippuria

Fetavaahto:

  • 150 g fetajuustoa
  • 2 tl raastettua luomusitruunan kuorta
  • 2 rkl sitruunamehua
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1 dl ranskankermaa

Koristeeksi:

  • viinisuolaheinää

Valmistusohje

1. Kuori ja lohko punajuuret. Pane lohkot uunivuokaan. Valuta päälle öljy ja lisää mausteet. Paahda punajuuria 200-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia. Sekoita kerran paahtamisen aikana. Anna jäähtyä haaleaksi.

2. Pane feta, sitruunamehu, valkosipulinkynsi ja öljy tehosekoittimeen. Pyöräytä tahnaksi. Pane tahna kulhoon ja lisää sekaan ranskankerma sekä sitruunankuoriraaste. Vatkaa seos tasaiseksi.

3. Valuta leipäviipaleille oliiviöljyä. Paahda viipaleita 200-asteisessa uunissa, kunnes ne saavat vähän väriä. Lisää punajuuret leipien päälle, annostele pinnalle fetavaahtoa. Viimeistele leivät viinisuolanlehdillä.

Vinkki: Paahda uunissa kerralla vaikka pari kiloa puna- ja keltajuuria. Käytä osa lämpimiin leipiin ja loput joko sosekeittoon tai salaatteihin.

X