Reseptit

Lanttukukko

Perinneruoka lanttukukko ei ole vaikea valmistaa.
Teksti: Sirkka Hirvonen

Valmistusaika

yli 2h

Vaikeusaste

Vaativa

Annosmäärä

20

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Lanttukukko

  • 5 dl vettä
  • ½ palaa hiivaa
  • 1-2 tl suolaa
  • 8 dl ruisjauhoja
  • noin 5 dl vehnä- tai hiivaleipäjauhoja

täyte:

  • 1 kg lanttua
  • noin 1 rkl suolaa
  • vettä
  • noin ½ kg sianlihaa (kylkeä tai kasleria)

voiteluun:

  • voita

Valmistusohje

Lanttukukko tehdään helposti näin:

  1. Liuota hiiva haaleaan veteen. Sekoita ruisjauhot joukkoon ja lisää sen verran vehnäjauhoja, että saat kiinteän, mutta pehmeän taikinan. Vaivaa taikina kimmoisaksi ja anna kohota leivinliinalla peitettynä.
  2. Kuori lanttu ja leikkaa se ohuiksi viipaleiksi. Keitä lanttuviipaleita suolalla maustetussa vedessä noin 20 minuuttia. Valuta lanttuviipaleet kuiviksi. Leikkaa sianliha viipaleiksi.
  3. Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle alustalle. Ota pieni pala taikinaa sivuun, jos kukkoa pitää paikata. Kauli tai taputtele loput taikinasta soikeaksi, runsaan sentin paksuiseksi levyksi. Jätä keskikohta hieman reunoja paksummaksi.Nosta levy leivinpaperin päälle pellille. Ripottele levyn keskelle vähän ruisjauhoja, jotka imevät lantuista ja lihasta irtoavaa liikaa kosteutta.
  4. Lado hyvin valutetut ja kuivapintaiset lanttuviipaleet taikinalevyn keskelle. Levitä lihaviipaleet päälle ja mausta ne suolalla.
  5. Nosta taikinalevyn reunat täytteen päälle ja ummista sauma hyvin veden avulla ”liimaamalla”.
  6. Paista kukkoa 250 asteen uuninlämmössä noin puoli tuntia. Voitele kovettunut kuori voilla. Jos kukko alkaa ”laulaa” eli vuotaa jostain kohdasta, paikkaa reikä taikinanpalalla.
  7. Ota kukko uunista, kun sen pinta on kunnolla paistunut. Kääri kukko leivinpaperiin ja tukevaan folioon. Vähennä uunin lämpö 100 asteeseen ja pane kukko takaisin uuniin. Paista kukkoa 2–3 tuntia.
  8. Ota kukko uunista ja peitä se esimerkiksi huovalla, että sen kuori pehmenee.

Katso myös: Kalakukkoset

Katso myös Kotiliesi.fi: Perinteiset karjalanpiirakat ja muut ihanat perinnepiirakat

X