Reseptit

Leipurin perunat eli Boulangère-perunat

Leipurin perunat eli Boulangère-perunat on perinteinen ranskalainen maalaisruoka. Sen nimi juontaa juurensa vuosisatojen päähän. Silloin vähävaraiset perheet saivat kypsentää sunnuntaiateriansa perunat paikallisten leipomoiden uunien jälkilämmössä kirkonmenojen aikana.

Teksti:
Taina Salovaara
Kuvat:
Laura Riihelä

Valmistusaika

yli 60 min

Vaikeusaste

Helppo

Annosmäärä

4

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Leipurin perunat eli Boulangère-perunat

  • reilu 1 kg perunoita (yleislajike)
  • 2 sipulia
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 2 rkl voita tai öljyä
  • 1 rkl tuoretta timjamia hienonnettuna tai 1 tl kuivattua timjamia
  • 1 tl suolaa
  • 1/2 tl mustapippuria
  • n. 2 dl kana- tai kasvislientä
  • (voinokareita)

Valmistusohje

Leipurin perunat eli Boulangère-perunat tehdään helposti näin:

1. Pese perunat ja kuori halutessasi. Leikkaa perunat mandoliinilla tai käsin ohuiksi viipaleiksi. Viipaloi sipulit ja valkosipulinkynnet. Kuullota sipuleita öljyssä tai voissa noin 4 minuuttia.

2. Lado perunat ja sipulit kerroksittain uunivuokaan. Ripottele mausteet kerroksien väliin. Kaada vuokaan liemi ja lisää pinnalle halutessasi muutamia voinokareita.

3. Kypsennä perunoita 200-asteisessa uunissa 60–80 minuuttia. Lisää lientä tarvittaessa kypsennyksen edetessä. Peitä vuoka ja anna makujen tekeytyä jonkin aikaa ennen tarjoamista.

Katso myös: Kalastajan perunat

Katso myös Kotiliesi.fi: Mäiskypotut eli lyttyperunat

X