
Lohilaatikko
Lohilaatikko tällä ohjeella on todellinen herkku, joka sopii jopa juhlaan ja kruunaa viikonlopun. Tee laatikko keitetyistä perunoista ja itse maustetusta lohesta.
Ainekset
Lohilaatikko
- 1 kg perunoita
- 1 iso sipuli
- 450 g lohta fileenä
- 1 nippu tilliä
- 1 rkl karkeaa suolaa
- valko- ja mustapippuria
- voita
- 1 dl kermaa
- 4 dl maitoa
- 5 munaa
- hiukan suolaa
Valmistusohje
Lohilaatikko syntyy näin itse suolatusta lohesta ja keitetyistä perunoista:
1. Aloita maustamalla lohi: Leikkaa nahaton lohi 2 cm:n paloiksi. Lisää palojen sekaan hienonnettu tilli, suola ja pippurit. Anna lohipalojen maustua kylmässä vähintään 6 tuntia, mieluiten yön yli.
2. Keitä perunat kypsiksi kuorineen. Jäähdytä ja kuori. Leikkaa perunat puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi. Viipaloi sipuli ohuelti ja kuullota viipaleet voissa vaaleanruskeiksi. Anna jäähtyä.
3. Voitele uunivuoka ja lado pohjalle puolet perunaviipaleista ja sipulista. Valuta lohipalat siivilässä ja lado ne sipuleiden päälle. Lisää loput perunat ja sipulit.
4. Sekoita munat kerma-maitoon. Mausta ripauksella suolaa. Kaada seos vuokaan ja painele pinta tasaiseksi.
5. Kypsennä vuokaa 180-asteisessa uunissa noin tunti. Tarjoa lohilaatikko esimerkiksi raikkaan salaatin kanssa.
Vinkki: Nauti tämä 1970-luvun reseptillä tehty lohilaatikko, laxpudding meneiden aikojen tyyliin, jolloin sen päälle valutettiin surutta voisulaa. Samaan tyyliin tehtyä lohilaatikkoa tarjottiin aikoinaan myös ravintola Palacessa, Helsingissä.
Ohje: Marko Laine, keittiömestari
Saatat pitääs myös nopeasti valmistuvasta lohi-perunapannusta, helposta savukalakiusauksesta tai klassisesta lohi-riisilaatikosta.
Katso myös Kotiliesi.fi: Näin tehdään kermainen lohikiusaus
Kommentit
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous