Lohipizza
Reseptit

Lohipizza

Lohipizza saa täytteekseen sieniä, tilliä, Aura-juustoa ja tietysti lohta. Tämän pizzan taikinasta syntyy yksi pellillinen tai kaksi isoa, pyöreää pizzaa.
Teksti: Taina Salovaara Kuvat: Jukka Pakarinen

Valmistusaika

30-60 min

Vaikeusaste

Helppo

Annosmäärä

4

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Pizzataikina kahdelle pyöreälle pizzalle tai peltipizzalle

  • 4-5 dl durum- tai tavallisia vehnäjauhoja
  • 2 tl kuivahiivaa
  • 1/2 tl suolaa
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 2 dl lämmintä vettä (42˚ C)

Tomaattikastike pizzalle

  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1 kpl hienonnettu sipuli
  • 2-3 kpl hienonnettua valkosipulin kynttä
  • 400 g kokonaisia säilyketomaatteja
  • 1 ripaus sokeria
  • suolaa
  • mustapippuria
  • tuoreita tai kuivattuja yrttejä maun mukaan (oreganoa, basilikaa, rosmariinia, timjamia)
  • (chilirouhetta tai -hiutaleita)

Lohipizza täyte

  • 1 annos tomaattikastiketta
  • 3 rkl tillisilppua
  • 1 dl raastettua emmentalia
  • 30 g kuivattuja, liotettuja tatteja
  • 100 g Aura-juustoa
  • 100 g kylmäsavu- tai graavilohiviipaleita
  • tuoreyrttejä

Valmistusohje

Lohipizza tehdään näin:

Lohipizza paistetaan ensin valmiiksi ja viimeistellään lopuksi kylmäsavu- tai graavilohella.

1. Valmista taikina. Sekoita 4 dl jauhoja, suola ja kuivahiiva isossa kulhossa. Tee keskelle jauhoja syvennys ja kaada siihen öljy ja lämmin vesi. Sekoita neste jauhoihin vähitellen niin, että syntyy pehmeä ja notkea taikina. Lisää jauhoja tarvittaessa. Vaivaa taikinaa 5–10 minuuttia joko kulhossa tai leivinpöydällä. Anna taikinan kohota peitettynä noin 1 tunti.

2. Kumoa taikina jauhotetulle leivinpöydälle. Vaivaa sitä pari minuuttia, kunnes ilma on poistunut taikinasta. Kauli taikina leivinpaperin päällä kahdeksi pyöreäksi pizzapohjaksi tai yhdeksi peltipizzaksi.

3. Tee tomaattikastike. Kuumenna öljy kasarissa, lisää sipulit ja kypsennä sekoitellen, kunnes sipuli on pehmeää. Lisää tomaatit ja riko ne kauhalla. Mausta kastike yrteillä, sokerilla, suolalla ja pippurilla sekä halutessasi chilillä. Anna kastikkeen kiehua hiljalleen puolisen tuntia tai pitempäänkin. Sekoittele välillä. Tarkista maku ja anna kastikkeen jäähtyä vähän ennen käyttöä. Halutessasi voit pyöräyttää kastikkeen täysin sileäksi sauvasekoittimella

4. Levitä pizzapohjalle tillisilpulla maustettu tomaattikastike.

5. Raasta pizzan päälle emmentalia ja lisää pehmeäksi liotetut tatit. Murenna päälle Aura-juusto.

6. Kypsennä 225-250-asteisessa uunissa parikymmentä minuuttia. Rouhaise pinnalle pippuria ja lisää lohi joko suikaleina tai ruusukkeina. Viimeistele lohipizza tuoreyrteillä tai tillitupsuilla.

Etsitkö toisenlaista pizzapohjaa? Katso vinkkimme kolmeen erilaiseen pizzapohjaan  – nopean, juureen leivotun ja gluteenittoman pizzan ohjeet

Katso myös Kotiliesi.fi: Pizza bianco eli valkoiset pizzat

X