11.9.2012

Luumu-omenapiirakka

Teksti: Katri Schröder Kuvat: Jukka Pakarinen/Otavamedia

Valmistusaika

yli 60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

10

Arvostelu

Luumu-omenapiiraan rapean pekaanipähkinäkuoren alta paljastuu mehukasta syksyn satoa. Nam! Anna piirakan jäähtyä kunnolla ennen tarjoamista.

Ainekset

Pekaanipähkinätaikina

500 g pekaanipähkinöitä
3 dl vehnäjauhoja
1 rkl sokeria
ripaus suolaa
125 g kylmää voita
2 rkl Kylmää vettä

Täyte

500 g luumuja
2 omenaa
1 rkl sitruunamehua
3/4 dl ruokosokeria
3 rkl perunajauhoja
1.5 tl kanelia
1/4 tl kardemummaa

Voiteluun

maitoa

Pinnalle

ruokosokeria

Valmistusohje

1. Paahda pähkinät kuivalla paistinpannulla. Varo polttamasta. Jäähdytä ja hienonna monitoimikoneessa jauheeksi. Lisää joukkoon jauhot, sokeri ja suola ja pyöräytä ainekset sekaisin. Lisää voi pieninä kuutioina, sitten vesi. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Kääri taikina kelmuun ja nosta kylmään täytteen teon ajaksi.

2. Pese luumut, halkaise ja poista kivet. Kuori ja pilko omenat, poista siemenkodat. Sekoita täytteen aineet keskenään. Voitele halkaisijaltaan noin 24 cm:n piirakkavuoka.

3. Ota taikinasta 1/3 ja kauli ohueksi levyksi. Nosta taikinapyörää apuna käyttäen taikina piirakkavuoan pohjalle. Painele se tiivisti pohjalle ja reunoille, pistele haarukalla reikiä. Kaada täytteen aineet vuokaan ja peitä kaulitulla lopputaikinalla. Leikkaa piirakan keskelle pieni reikä. Voitele munalla ja ripottele pinnalle sokeria.

4. Paista 200-asteisessa uunin alaosassa noin tunnin ajan. Peitä tarvittaessa foliolla. Anna piirakan jäähtyä kunnolla ennen tarjoamista.

Lisää leivonnaisia omenasta:

987374-omena_galette,590.jpg

Omenagalettet

777113-omenamuffinit_Marstio.jpg

Omenamuffinit

851244-omenapai.jpg

Omenapai

Kotiliesi.fi: Amerikkalainen omenapiiras

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi