Maa-artisokkakeitto
Reseptit

Maa-artisokkakeitto

Maitohunnun alla pilkistelee hienostunut ja lempeänmakuinen syyssoppa. ”Vannoutuneena lähiruokaihmisenä valintani osuu maa-artisokkaan ja suppilovahveroihin – hieno pariskunta yhdessä ja erikseen. Keitossa molempien maut sitoutuvat luontevasti yhteen.” Ari Ruoho, keittiöpäällikkö, ravintola Nokka.
Teksti: Taina Salovaara Kuvat: Jukka Pakarinen/Otavamedia

Valmistusaika

30-60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

0

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

  • 2 rkl voita
  • 500 g maa-artisokkia
  • 0.5 l suppilovahveroita
  • 2 jauhoista perunaa
  • 1 iso omena
  • 1 l voimakasta liha- tai kasvislientä
  • 2 dl kuohukermaa
  • 2 rkl sherryä
  • muskottia
  • vaahdotettua rasvatonta maitoa
  • paistettuja suppilovahveroita

Valmistusohje

1. Kuori ja paloittele maa-artisokat sekä perunat kylmään veteen. Kuori ja pilko omena, silppua sipuli.

2. Sulata voi kattilassa, lisää kasvikset, sienet ja omena. Kuumenna aineksia sekoitellen viitisen minuuttia.

3. Kaada päälle liemi ja hauduta ainekset pehmeiksi.

4. Soseuta keitto sauvasekoittimella, lisää kerma sekä sherry. Jos keitto vaikuttaa liian sakealta, lisää hieman vettä tai lihalientä.

5. Keitä hetki ja mausta keitto muskotilla ja suolalla.

6. Kuumenna 2 dl rasvatonta maitoa ja vatkaa pehmeäksi vaahdoksi.

7. Annostele keitto lautasille ja lusikoi päälle kuumaa maitovaahtoa.

Vinkki:

Tee keiton seuraksi rapeita juustolastuja: Raasta kovaa vuohenjuustoa sekä raastimen karkealla että hienolla terällä. Lisää sekaan vähän seesaminsiemeniä. Pane kukkurallinen ruokalusikallinen raastetta lettupannun jokaisen koloon. Paista kullanruskeiksi lastuiksi. Tai levitä juustoseos nokareina leivinpaperilla peitetylle pellille. Paista 200asteisessa uunissa rapeiksi lastuiksi.

Katso myös nämä reseptit:

Maa_artisokkakeitto

Palsternakka-maa-artisokkasosekeitto

817301-maaartisokat.jpg

Artisokka-savukalasalaatti

869771-maa-artisokkapaistos.jpg

Timjamilla maustettu maa-artisokkapaistos

Kotiliesi.fi: Maa-artisokkapihvit

X