Reseptit

Maa-artisokkatryffelikeitto

Samettinen maa-artisokkakeitto viimeistellään tryffeliöljyllä. Älä lisää öljyä liikaa, sillä siinä on hyvin voimakas maku, joka peittää herkän maa-artisokan alleen.

Teksti:
Teresa Välimäki
Kuvat:
Tommi Tuomi/Otavamedia

Valmistusaika

alle 30 min

Vaikeusaste

Helppo

Annosmäärä

4

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Maa-artisokkatryffelikeitto

  • 1 kg maa-artisokkia
  • 1 iso jauhoinen peruna
  • 1 kpl keltasipuli
  • 4 kpl valkosipulin kynttä
  • 3 rkl voita
  • 1 dl valkoviiniä
  • noin 8 dl vettä
  • ripaus suolaa
  • ripaus mustapippuria
  • 2 dl kuohukermaa
  • muutama tippa tryffeliöljyä

Valmistusohje

Maa-artisokkatryffelikeitto tehdään helposti näin:

1. Kuori maa-artisokat kärsivällisesti ja paloittele ne (voit myös vain pestä ne huolellisesti juuresharjalla ja käyttää kuorineen, mutta silloin keiton väristä ei tule yhtä kaunis ja vaalea). Kuori peruna ja paloittele se. Hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet.

2. Kuumenna voi kattilassa ja lisää sipulit. Kuullota pehmeiksi. Lisää myös maa-artisokat ja perunat ja sekoita puolisen minuuttia. Lisää viini ja vesi. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä kunnes juurekset ovat pehmeitä.

3. Kaada keitinlientä hieman pois kattilasta mutta säästä se toistaiseksi. Soseuta keitto tasaiseksi sauvasekoittimella. Nosta kattila takaisin liedelle ja lisää kerma sekä mausta keitto suolalla ja mustapippurilla. Kuumenna kiehuvaksi ja tarkista maku. Notkista keitto tarvittaessa sopivan paksuksi keitinliemellä.

4. Viimeistele maa-artisokkatryffelikeitto varovasti muutamalla tipalla tryffeliöljyä ja tarjoa syys-talven juhla-aterian alkuruokana.

Saatat pitää myös paahteisesta maa-artisokkakeitosta, joka tarjotaan salamimurun kanssa.

Katso myös Kotiliesi.fi: Näin tehdään maa-artisokkarisotto

X