Reseptit

Maailman paras porosalaatti

Keitetty kieli on kuulunut joulupöytään vuosikymmeniä. Kieliruokien huippu on porosalaatti, josta tuli hitti pari vuotta sitten.

Teksti:
Taina Salovaara
Kuvat:
Jukka Pakarinen/Otavamedia

Valmistusaika

yli 2h

Vaikeusaste

Vaativa

Annosmäärä

6

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Porosalaatti

  • noin 500 g poronkieliä
  • 1 sipuli
  • 1 laakerinlehti
  • 1/2 l lihalientä kuutiosta

glaseeraukseen

  • 2 rkl voita
  • 2 rkl fariinisokeria
  • 1 rkl soijaa
  • tilkka vettä

Salaattiin

  • 1 ps salaattisekoitusta (punasikuria- ja -mangoldia, jääsalaattia ja pinaattia)
  • karpaloita
  • 2-3 rkl oliiviöljyä
  • 1 rkl balsamicoa

Lisäksi

  • 2 dl ranskankermaa
  • 1 tl ranskalaista sinappia
  • 1 1/2 rkl raastettua piparjuurta
  • 1/6 tl sokeria
  • 1/4 tl suolaa

Valmistusohje

 

Porosalaatti valmistuu helposti näin:

1. Pane poronkielet kiehuvaan, sipulilla ja laakerinlehdellä maustettuun veteen. Anna kiehua, kunnes kielet ovat pehmeitä. Kypsyminen vie 1–2 tuntia. Anna kielten jäähtyä hetki ja kuori niistä sitten nahka pois.

2. Sulata voi pannulla, lisää sokeri ja soija, kuumenna kunnes sokeri liukenee. Pane kielet pannulle ja anna niiden lämmetä. Leikkaa kielet viipaleiksi ja pane ison tarjoiluvadin toiselle reunalle. Lisää pannulle tarvittaessa tilkka vettä, kiehauta ja lusikoi glaseerauslientä kieliviipaleiden päälle.

3. Levitä vadin toiseen reunaan öljytilkalla ja balsamicolla kostutettu salaatti. Ripottele päälle karpaloita ja persiljasilppua. Sekoita mausteet ranskankermaan ja tarjoa kastike ja porosalaatti erikseen.

Porosalaatti
Porosalaatti tarjotaan piparjuurella maustetun ranskankermakastikkeen kanssa alkuruokana. © Jukka Pakarinen

Lue myös: Monipuolinen poro valloittaa – poimi parhaat reseptit!

Lue myös Kotiliesi.fi: Poroa pataan

X