Mainos Reseptit

Maikin mokomin: Rusinoilla täytetty tähtipulla

30.10.2015 Teksti: Maikin mokomin

Valmistusaika

yli 2h

Vaikeusaste

Vaativa

Annosmäärä

Arvostelu

Ainekset

pullataikina:

1.5 dl soijamaitoa
¼ pkt (n. 12 g) tuorehiivaa
2 rkl sokeria
0.5 tl kaardemummaa
ripaus suolaa
4 dl vehnäjauhoja (+ lisää leipomisvaiheessa)
2 rkl rypsiöljyä

Rusina–hasselpähkinä-täyte:

150 g (n. 2 ½ dl) hasselpähkinöitä
1.5 dl Sun-Maid rusinoita
2–3 rkl soijamaitoa (tai lisää tarpeen mukaan)
2 tl kanelia
2 rkl fariinisokeria
2 ml vaniljauutetta /-esanssia
ripaus suolaa

Voiteluun ennen paistamista:

2 rkl soijamaitoa + 1 tl siirappia

Valmistusohje

Liuota hiiva kylmään soijamaitoon. Lisää maitoseokseen sokeri, kardemumma ja suola. Lisää neesteeseen jauhoja desi kerrallaan koko ajan sekoittaen. Kun jauhot ovat yhdistyneet taikinaan, lisää öljy. Taikina saattaa vaikuttaa aluksi todella öljyiseltä mutta vaivaamisen myötä öljy yhdistyy taikinaan. Vaivaa taikinaa käsin noin 10 min, kunnes siihen on muodostunut hyvä sitko ja se irtoaa kulhon reunoilta. Jauhoja voi tarvita hieman lisää mutta varo tekemästä taikinasta liian kovaa. Anna taikinan kohota liinalla peitettynä täytteen valmistamisen ajan (ohje täytteeseen alla).

Kun täyte on valmis, jaa taikinapallo neljään yhtä suureen osaan ja pyöritä ne palloiksi. Jauhota leivonta-alusta hyvin ja kaulitse ensimmäinen pallo ympyrän muotoiseksi levyksi (halkaisija n. 25 cm). Nosta taikinalevy kaulimen avulla uunipellin päällä olevan leivinpaperin päälle. Aseta taikinan päälle esim. iso ruokalautanen ja paina sitä kevyesti taikinan pintaan niin, että lautasen ääriviivat piirtyvät taikinaan. Nosta lautanen pois ja levitä kolmasosa täytteestä lautasen merkkaaman ympyrän sisälle. Täyte on melko paksua ja tahmaista, joten sitä voi olla vaikea levittää tasaista kerrosta. Jos täyte meinaa “rullaantua” taikinakerroksen päällä, voit kokeilla levittää sitä myös sormien avulla. Täytekerroksen epätasaisuudesta ei kannata huolestua, sillä se ei vaikuta lopputulokseen juurikaan.

Kauli seuraavaksi toinen taikinapalloista ympyränmuotoiseksi levyksi ja nosta se ensimmäisen taikinalevyn päälle. Paina jälleen lautasen ääriviivat taikinan pintaan ja levitä puolet jäljellä olevasta täytteestä tämän ympyrän sisään. Toista sama vielä kolmannen taikinalevyn ja lopun täytteen kanssa. Aseta myös neljäs taikinalevy paikalleen mutta sen päälle ei enää tule täytettä. Kun kaikki taikinakerrokset on laitettu, aseta lautanen leivonnaisen päälle ja leikkaa se terävällä veitsellä siistiksi ympyräksi. Siirrä reunoille jäänyt taikina syrjään.

Aseta leivonnaisen keskelle esim. kahvikuppi merkkaamaan ympyrän keskipistettä. Leikkaa ympyrään yhteensä 16 “sädettä” siten, että jaat ympyrän ensin neljään osaan, joista jokaisen jaat vielä neljään osaan. Säteet jäävät toisiinsa kiinni leivonnaisen keskikohdasta, jossa kahvikuppi on. Kun olet leikannut kaikki säteet, ota keskellä oleva kahvikuppi pois.

Ota seuraavaksi kaksi vierekkäin olevaa sädettä ja käännä niitä päinvastaisiin suuntiin siten, että ne kiertyvät poispäin toisisistaan. Kierrä molempia säteitä kaksi kierrosta ja painele niiden päät yhteen, jolloin kahdesta säteestä muodostuu yksi sakara. Toista tämä jokaisella sädeparilla niin että tähteen tulee yhteensä kahdeksan sakaraa.

(Katso video-ohje tähtipullan muotoilemiseen

Kuumenna uuni 175’C ja anna tähtipullan kohota leivinliinalla peitettynä 30 min. Voitele tähti soijamaidon ja siirapin seoksella. Paista leivonnaista 15–20 min, kunnes sen pinta on saanut väriä.

Rusina–hasselpähkinä-täyte:

Kuumenna uuni 175’C ja paahda hasselpähkinöitä 10–15 min, kunnes niiden kuoret ovat tummuneet ja pähkinät tuoksuvat paahtuneilta. Kääri kuumat pähkinät keittiöpyyhkeeseen ja anna niiden jäähtyä pyyhkeen sisällä n. 5 min. Irrota pähkinöiden kuoret hankamalla niitä toisiaan ja pöytää vasten pyyhekäärön sisällä.

Laita kuoritut pähkinät tehosekoittimeen ja hienonna niitä täydellä teholla, kunnes ne ovat muuttuneet koostumukseltaan tasaiseksi ja pehmeäksi pähkinävoiksi. Tämä vie, koneen tehosta riippuen, useita minutteja. Siirrä pähkinävoi kulhoon.

Laita tehosekoittimeen seuraavaksi rusinat ja soijamaito ja prosessoi ne soseeksi. Yhdistä pähkinävoi rusinasoseeseen ja lisää myös fariinisokeri, kaneli, vaniljauute ja ripaus suolaa. Sekoita täyte tasaiseksi.

Maikin mokomin -blogi osallistuu osallistuu Sun-Maidin ja Ruoka.fi:n 100 tapaa käyttää rusinaa–kilpailuun.

Äänestä paras rusinaresepti

 

Kommentit (1)

Toim. huom.: Kilpailun etusivulla on tästä pullasta väärä kuva. Etusivulla oleva kuva ei ole minun ottamani eikä kuvassa ole tämän reseptin leivonnainen. Sen sijaan tällä sivulla oleva kuva on oikea. Lähetin asiasta viestiä Ruoka.fi:n ylläpitoon, jotka korjaavat harmillisen virheen toivottavasti pian 🙂

Toim. huom.: Kilpailun etusivulla on tästä pullasta väärä kuva. Etusivulla oleva kuva ei ole minun ottamani eikä kuvassa ole tämän reseptin leivonnainen. Sen sijaan tällä sivulla oleva kuva on oikea. Lähetin asiasta viestiä Ruoka.fi:n ylläpitoon, jotka korjaavat harmillisen virheen toivottavasti pian 🙂

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Suosittelemme