Reseptit

Maitovanukas

Maitovanukas sopii niin jälkiruoaksi kuin maittavaksi välipalaksikin. Juhlan tuntua saat vanukkaaseen, kun asettelet herkun tarjoilulaseihin ja päälle ripottelet appelsiini- tai sitruunasokeria.

Teksti:
Maarit Cederberg

Valmistusaika

30-60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

4

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

  • 4 dl maitoa
  • 3 rkl maissitärkkelystä (Maizena)
  • 1 dl sokeria
  • 2 keltuaista
  • (1 rkl kerma- tai lakkalikööriä)

pinnalle:

  • 4 tl sokeria
  • 1 tl pomeranssinkuorta tai tuoretta appelsiininkuorta

päälle:

  • 4 rkl lakritsikastiketta

Valmistusohje

Riko munat ja erota valkuaiset erikseen.

Mittaa kattilaan kylmä maito, maissijauhe, sokeri ja keltuaiset. Kuumenna hitaasti koko ajan sekoittaen. Pidä lämpö mietona ja hämmennä keitosta kunnes se sakenee kiisselimäiseksi. Halutessasi voit maustaa vanukkaan korkillisella kerma- tai marjalikööriä.

Valuta vanukas annosmaljoihin.

Ripota pinnalle appelsiinilla maustettua sokeria, mausteena joko pomeranssinkuorta tai tuoreen appelsiinin kuoriraastetta. Herkkukaupoissa myydään myös valmista sitruuna- ja appelsiinisokeria.

Jäähdytä vanukkaat ja tarjoa joko sellaisenaan tai marja- tai lakritsakastikkeen kanssa. Lakritsakastiketta saa valmiina. Mökillä pienellä ”tohottimella” voi sulattaa sokerikuorrutuksen karamellimaiseksi, vaikkei ihan kokki olisikaan.

Marjakauden aikana vanukas nautitaan tuoreiden marjasoseiden kanssa. Kirpeä karviainen ja aina maukas vadelma ovat parahiksi happamia kala-aterian päätteeksi.

Vinkki: Mitä tehdä yli jääneille valkuaisille?

Vaahdota valkuaiset sokerin, 1 dl tavallisen tai tomusokerin ja sitruunankuoriraasteen kanssa kovaksi vaahdoksi. Levitä vaahto tuoreiden marjojen päälle grillin tai uunin kestävään vuokaan ja kuorruta nopeasti.

Valkuaisen voi lisätä myös kalamureketaikinaan, se lisää kuohkeutta.

X