Reseptit

Makeahko maksapatee Smolnan poropateen tapaan

Maksapatee kuuluu monen joulupöytään. Smolnan poropatee valmistetaan siten, että myös ruskistettu poronfilee lisätään pateeseen mukaan. Kokeile ja nauti!
Teksti: Maarit Cederberg

Valmistusaika

yli 2h

Vaikeusaste

Vaativa

Annosmäärä

0

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

  • 500 g peuran, hirven tai poron maksaa
  • 500 g riistajauhelihaa
  • 2 sipulia
  • 1 muna
  • 0.5 dl siirappia
  • 150 g ranskankermaa
  • 2 dl kermaa
  • maustemitta valkopippuria
  • 2 tl suolaa
  • 2 tl oreganoa
  • 2 tl basilikaa
  • 2 tl meiramia
  • 2 tl rosmariinia
  • 250 g pekonia tai silavaa parin millin vahvuisina levyinä

Valmistusohje

Leikkaa maksa suikaleiksi ja kiehauta kolme minuuttia suolavedessä, huuhdo ja valuta hyvin.

Suikaloi sipuli ja kuullota pannulla kevyesti. Jauha lihamyllyssä maksa, riistaliha ja sipuli. Sekoita massa hyvin ja lisää sekoittaen muna, siirappi, ranskankerma ja kerma sekä mausteet.

Vuoraa pitkulainen vuoka pekonilla tai silavalla. Täytä vuoka maksaseoksella ja levitä silavaa myös pateen pinnalle. Peitä vuoka foliolla.

Kypsennä 175-asteisessa uunissa vesihauteessa noin 1,5 tuntia.

Kumoa patee ja kääri tiukasti voipaperiin ja folioon. Pane jäähtymään kylmään.

Smolnassa patee on valmistettu porosta niin, että pateen sisään on lisätty myös ruskistettu poronfilee. Pateen kanssa juhlavieraille tarjottiin haaparouskusalaattia. Kastikkeeksi valmistettiin Cumberlandin kastike.

X