Reseptit

Mannerheimin kuhaa

Mannerheimin kuha on kala-annos, jossa kuha saa kaverikseen kermaisen maukasta sienikastiketta.

Teksti:
Taina Salovaara
Kuvat:
Ari Heinonen

Valmistusaika

30-60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

4

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

  • 600 g nahatonta ja ruodotonta kuhafileetä
  • korppujauhoja

Lisäksi:

  • 4 dl sienikastiketta
  • 12–16 varhaisperunaa
  • 200 g valkoviini-voissa haudutettuja kasvissuikaleita (bataattia, kesäkurpitsaa, paprikaa, punasipulia)
  • 50 g voita
  • hieman piparjuurta

Sienikastike:

  • 1 dl säilöttyjä metsäsieniä
  • 1 dl suolasieniä
  • 1 kpl pieni sipuli
  • 1 rkl voita
  • 3 rkl vehnäjauhoja
  • 3 dl vettä
  • 3 dl kermaa
  • 3 rkl smetanaa
  • ½ pientä maustekurkkua
  • tilkka kantarellifondia
  • 1 laakerinlehti
  • ripaus suolaa
  • 1 rkl Dijonin sinappia
  • sipaus valkopippuria

Valmistusohje

Valmista ensin lisäkkeet. Tee sienikastike jäljempänä olevan ohjeen mukaan. Keitä perunat. Hauduta kasvissuikaleita hetki valkoviinin ja voin seoksessa.

Sulata voi ja mausta se raastetulla piparjuurella. Leivitä kuhafileet korppujauhoilla ja paista fileet kullanruskeiksi öljyssä. Öljy tekee fileistä rapeampia kuin voissa paistaminen.

Sienikastike:
Liota suolasienistä pois liika suola. Huuhtele ja valuta sienet. Haihduta sienistä ylimääräinen neste kuivassa pannussa. Lisää pannulle voi ja hienonnetut sipulit.

Sekoita vehnäjauhot sieniseokseen. Lisää vesi, sekoita ja anna kiehahtaa. Lisää kerma, smetana ja pieniksi kuutioiksi hakatut maustekurkut joukkoon. Lisää laakerinlehti ja mausta fondilla ja pippurilla. Anna hautua hetki.

Maista ja mausta suolalla. Lisää sinappia makusi mukaan.

Tee Mannerheimin kuha-annos

Annostele sienikastike ja kasvisuikaleet lautasille kalan pediksi. Nosta paistettu kala kastikkeen päälle ja perunat viereen. Valele kuha piparjuurivoisulalla.

Ohje: Christer Lindgren, Stadin klassikot -maukkainta retroruokaa, TEOS

X