Reseptit

Mansikkaleivokset

Mansikkaleivokset kruunaavat kesäisen kahvitteluhetken.

Teksti:
Sirkka Hirvonen

Valmistusaika

yli 2h

Vaikeusaste

Vaativa

Annosmäärä

8

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

pohja

  • 4 munaa
  • 1.5 dl sokeria
  • 0.5 dl vehnäjauhoja
  • 0.5 dl perunajauhoja
  • 0.5 dl kaakaojauhetta
  • 1 tl leivinjauhetta

Kostuttamiseen

  • 1 dl appelsiinimehua tai makeutettua kahvijuomaa

Täyte

  • 4 liivatelehteä
  • 200 g kevyttuorejuustoa
  • 0,5-1 dl sokeria
  • 1 rkl vaniljasokeria
  • 5 dl mansikoita
  • 2.5 dl vaahtoutuvaa mansikkakermaa

Päälle

  • noin 1 dl mansikkamarmeladia
  • 2-3 dl mansikoita
  • 2 dl vettä
  • 1 dl hyytelösokeria

koristeeksi

  • mansikan- tai mintunlehtiä

Valmistusohje

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita keskenään jauhot ja leivinjauhe. Lisää jauhoseos siivilän läpi vaahdon joukkoon ja sekoita varovasti nostelemalla tasaiseksi taikinaksi.

Kaada taikina leivinpaperin päälle uunipannuun. Paista 225 asteen uuninlämmössä noin kahdeksan minuuttia. Ota levy uunista ja anna sen jäähtyä. Leikkaa jäähtynyt levy kahteen osaan.

Pane liivatelehdet kylmään veteen noin viideksi minuutiksi turpoamaan.

Nosta toinen levynpuolikas vadille ja kostuta se.

Mausta tuorejuusto sokerilla ja vaniljasokerilla. Puhdista ja paloittele mansikat. Vatkaa mansikkakerma vaahdoksi. Sekoita mansikanpalat ja mansikkakermavaahto tuorejuuston joukkoon. Purista liivatelehdistä enin vesi pois ja liuota liivatelehdet pieneen vesitilkkaan. Lisää liivateliuos ohuena nauhana koko ajan hyvin sekoittaen täyteaineiden joukkoon. Anna seistä hetki, kunnes täyte alkaa hyytyä. Levitä täyte kostutetulle levylle ja nosta toinen levy päälle. Kostuta sekin. Aseta tasainen, kevyt paino päälle ja pidä jääkaapissa noin tunti tai seuraavaan päivään.

Levitä kakkulevyn pinnalle ohut kerros mansikkamarmeladia. Puhdista ja viipaloi mansikat. Levitä ne tasaiseksi kerrokseksi leivonnaisen pinnalle.

Kuumenna vesi ja lisää hyytelösokeri. Anna seoksen jäähtyä hetki ja lusikoi kiille mansikoiden päälle. Pidä jääkapissa tarjoiluun saakka.

Leikkaa levy leivoksiksi ennen tarjoilua ja koristele leivokset mansikan- tai mintunlehdillä.

Gluteeniton vaihtoehto
Korvaa vehnäjauhot perunajauhoilla tai gluteenittomalla jauhoseoksella.

X