Reseptit

Marenkinen sitruunapiirakka

Sitruunapiirakan voi leipoa marenkia vaille valmiiksi jo edellisenä päivänä.

Teksti:
Taina Salovaara
Kuvat:
Jukka Pakarinen/Otavamedia

Valmistusaika

yli 60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

10

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Pohja:

  • 150 g voita tai margariinia
  • 2 rkl sokeria
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 1 keltuainen
  • 1/2 dl jääkylmää vettä

Kiisseli:

  • 3 ison tai 4 pienen sitruunan mehu
  • 5 dl vettä
  • 2 dl sokeria
  • 4 rkl perunajauhoja
  • 5 keltuaista
  • 50 g voita

Marenki:

  • 6 valkuaista
  • 1 1/4 dl sokeria

Valmistusohje

1. Nypi pohjan kuivat aineet keskenään käsin tai käytä monitoimikonetta. Lisää keltuainen ja vesi nopeasti sekoittaen. Painele taikina jauhotetuin sormin ison pyöreän (halk. noin 30–32 cm) tai suorakaiteen muotoisen (n. 25 x 35 cm) vuoan pohjalle ja reunoille. Kypsennä pohja 200-asteisen uunin keskitasolla noin 12 minuuttia tai kunnes pohja on vaaleanruskea. Laske uunin lämpö 150 asteeseen.

2. Mittaa kiisseliainekset voita lukuunottamatta kattilaan. Kuumenna seosta hitaasti koko ajan sekoittaen, kunnes se sakenee ja pulpahtaa muutaman kerran. Nosta kattila levyltä ja lisää voi nokareina.

3. Kaada kiisseli pohjan päälle. Vatkaa marenkia varten valkuaiset puhtaassa, kuivassa kulhossa hyväksi vaahdoksi. Lisää sokeri vähän kerrallaan koko ajan vatkaten. Levitä marenki piirakan pinnalle ja kypsennä vaaleanruskeaksi 150- asteisessa uunissa.

4. Anna pain jäähtyä täysin kylmäksi ennen tarjoamista.

Lisää sitruunaisia jälkiruokia:

961291-ranskalainen_sitruunapiiras.jpg

Ranskalainen sitruunapiirakka

891697-sitruunavaahto.jpg

Sitruunainen mousse

 

 

Sitruunapiirakka
© Ari Heinonen

Sitruunatorttu

Kotiliesi.fi: Sitruunakiisseli

X