Reseptit

Martin hanhi

Tarjoa hanhi kastikkeen, keitettyjen tai uunissa paistettujen perunoiden, haudutetun punakaalin sekä raikkaan salaatin kanssa.
Teksti: Sirkka Hirvonen

Valmistusaika

yli 2h

Vaikeusaste

Vaativa

Annosmäärä

12

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

  • 1 hanhi (3-4 kg)
  • 1 sitruuna
  • mineraalisuolaa
  • rouhittua mustapippuria

hedelmätäyte.:

  • 2 sipulia
  • 3-4 omenaa
  • 1 pussi kivettömiä luumuja ja/tai aprikooseja
  • 2-3 rkl tuoretta salviaa tai 2-3 tl kuivattua salviaa
  • mineraalisuolaa
  • valkopippuria

leipätäyte:

  • 200 g herkkusieniä
  • voita
  • 1 l vaaleita leipäkuutioita
  • 1 dl hienonnettua persiljaa
  • 1 dl hienonnettua ruohosipulia
  • rouhittua mustapippuria

kastike:

  • 1 sipuli
  • hanhen kaula ja sisäelimet
  • nokare voita
  • tuoretta salviaa
  • 5 dl vettä
  • 2 rkl riistafondia
  • (punaviiniä)
  • 3 rkl ruskeaa kastikesuurusta (gluteenitonta)

Valmistusohje

Tee ensin joko hedelmä- tai leipätäyte. Kuori hedelmätäytteeseen (gluteeniton) sipulit ja lohko ne. Huuhdo ja halkaise omenat. Poista niistä kanta sekä siemenkota ja lohko omenanpuolikkaat. Sekoita sipulit, omenat sekä luumut ja/tai aprikoosit keskenään. Mausta täyte salvialla sekä maun mukaan mineraalisuolalla ja mustapippurilla.

Puhdista leipätäytteen herkkusienet. Sulata nokare voita pannussa ja lisää sienet. Paista niitä pari minuuttia. Sekoita paistetut sienet leipäkuutioiden joukkoon ja lisää hienonnettu persilja sekä ruohosipuli. Mausta täyte maun mukaan mustapippurilla.

Poista hanhesta kaikki näkyvä rasva. Huuhdo ja kuivaa hanhi. Hiero sen sisään ja päälle sitruunamehua ja mausta hanhi joka puolelta mineraalisuolalla ja mustapippurilla.

Täytä hanhi hedelmä- tai leipätäytteellä. Sido hanhi märällä puuvillalangalla, nosta ritilälle. Pane ritilän alla olevaan uunipannuun vettä, ettei hanhesta valuva rasva pala uunissa. Paista hanhea ensin 15 minuuttia 225 asteen lämmössä.

Vähennä lämpö 150 asteeseen ja jatka paistamista noin kolme tuntia. Kypsennä hanhea ensin toisella kyljellä, sitten toisella kyljellä ja lopuksi rintapuoli ylöspäin.

Kokeile hanhen kypsyyttä tikulla. Kun reiden paksuimpaan kohtaan pistetyn tikun reiästä tihkuva neste on kirkasta, lintu on kypsä.

Tee hanhen kypsyessä kastike. Kuori ja hienonna sipuli. Ruskista sipuli, kaula ja sisäelimet voissa padassa tai paistokasarissa. Kaada päälle vesi ja lisää tuoretta salviaa. Keitä aineita noin tunnin ajan. Lisää tarvittaessa vettä.

Siivilöi ja mittaa liemi. Lisää riistafondi ja punaviini. Suurusta ja kiehauta kastike.

Leikkaa hanhen rinta- ja reisilihat vinottain viipaleiksi. Tarjoa hanhi kastikkeen, keitettyjen tai uunissa paistettujen perunoiden, haudutetun punakaalin ja/tai keitettyjen kasvisten sekä raikkaan salaatin kanssa.

X