Reseptit

Mätikastike

Mätikastike sopii niin uunikalan kuin savustetun siiankin kanssa. Nokare mätikastiketta kruunaa myös kirkkaan kuhakeiton.

Teksti:
Maarit Cederberg
Kuvat:
Jorma Marstio

Valmistusaika

alle 30 min

Vaikeusaste

Tosi helppo

Annosmäärä

4

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Mätikastike

  • 2 dl hapankermaa, smetanaa tai ranskankermaa
  • 100 g suolattua mätiä
  • 4 rkl silputtuja yrttejä:
  • ruohosipulia +
  • tilliä +
  • maustekrassia
  • mustapippuria
  • (suolaa)

Valmistusohje

Mätikastike tehdään helposti näin:

1.  Jos käytät pakastettua mätiä, ota se sulamaan jo tarjoilua edeltävänä iltana. Sulata mäti jääkaapissa. Jos mäti on sulatuksen jälkeen vetistä, valuta se siivilässä ennen käyttöä.

2. Valmista tämä kastike vasta juuri ennen tarjoamista. Hienonna yrtit silpuksi. Sekoita valutettu mäti hapankermaan ja kirpeytä yrttisilpulla.  Mausta kastike tarvittaessa vielä suolalla ja rouhitulla mustapippurilla.

3. Kastike maistuu paahtoleivällä, kasvisten seurana tai uuniperunan täytteena. Tattariletuille kastike sopii vallan mainiosti blinikauden päätyttyä.

Vinkki: Mätikastike jalostaa keväisen uunikalan ja savustetun siian. Kirkkaaseen kuhakeittoon voi nostaa nokareen mätikastiketta silmäksi.

Katso muitakin mätiherkkujen ohjeita ja vinkkejä mädin käsittelyyn.

Katso myös Kotiliesi.fi: Näin teet mätijuustokakun

X