Reseptit

Mausteinen jouluankka - kokonaisena paistettu ankka

Tämän joulun ruokapöydän kunkku onkin ankka. Pintaansa kokonainen ankka saa jouluiset mausteet.

Teksti:
Teresa Välimäki
Kuvat:
Kari Hautala/Otavamedia Oy

Valmistusaika

yli 2h

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

6

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

  • 1 kokonainen ankka (n. 2,5 kg)
  • 2 appelsiinia
  • 2.5 tl suolaa
  • 2 tl mustapippuria
  • 1 tl kanelia
  • 2 tl fenkolinsiemeniä jauhettuina
  • 3 rkl siirappia

Valmistusohje

1. Jos ostat ankan pakasteena, sulata ankkaa yön yli jääkaapissa ja nosta se sitten huoneen lämpöön muutama tunti ennen paistamista. Poista vatsaonkalon ympärillä oleva ylimääräinen rasvanahka saksilla. Kuivaa ankka sisältä ja ulkoa talouspaperilla ja nosta se uunipannun päälle laitetulle ritilälle rintapuoli ylöspäin.

2. Raasta appelsiinien ohut oranssi kuori talteen ja purista mehut ankan pinnalle ja sisälle. Sekoita suola, mustapippuri, kaneli, jauhetut fenkolinsiemenet ja appelsiinin kuoriraaste keskenään ja hiero mausteseos ankan pintaan. Pistä rasvanahkaan terävällä veitsen kärjellä muutama viilto, mutta varo osumasta lihaan. Sido koivet ja siivet tiiviisti ankkaan kiinni.

3. Valuta pinnalle vielä siirappi ja nosta ankka 180-asteiseen uuniin. Paista 1,5 tuntia ja kokeile kypsyyttä cocktailtikulla. Jos ankasta tuleva neste on kirkasta, se on kypsää, muutoin
jatka vielä hetki kypsentämistä.

4.Anna ankan vetäytyä noin 15 minuuttia ennen paloittelua ja viipalointia.

X