Reseptit

Mausteinen lihapata

Naudan etupään osista haudutetussa lihapadassa on vahva maku. Mausteena padassa on tuttujen pippureiden ja laakerinlehtien lisäksi vähän kardemummaa.

Teksti:
Taina Salovaara
Kuvat:
Niclas Mäkelä/Otavamedia

Valmistusaika

yli 2h

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

8

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Mausteinen lihapata

  • 1 1/2 kg naudan etuselkää tai rintaa
  • 1 sipuli
  • 5 valkosipulinkynttä
  • 1 porkkana
  • 100 g selleriä
  • 4 maustepippuria
  • 1 tl rouhittua mustapippuria
  • 1/2 tl kardemummaa
  • 1–2 laakerinlehteä
  • 3 rkl tomaattipyreetä
  • 3 timjamin oksaa
  • 1 rkl tavallista tai vaahterasiirappia
  • 1 tl suolaa
  • 4 dl punaviiniä
  • 3 rkl häränfondia
  • noin 3 dl vettä

Pinnalle

  • silputtuja kirsikkatomaatteja
  • etikkasieniä tai hillosipuleita
  • lehtipersiljaa

Valmistusohje

Mausteinen lihapata valmistuu helposti näin:

1. Leikkaa liha isohkoiksi paloiksi. Ruskista palat öljyssä pannulla ja siirrä isoon pataan. Lisää silputtu sipuli, viipaloidut valkosipulin- kynnet sekä juurekset ja mausteet. Kaada pataan viini ja fondi. Lisää sen verran vettä, että ainekset juuri ja juuri peittyvät.

2. Kuumenna pataa ensin 200-asteisessa uunissa ilman kantta. Kun liemi alkaa poreilla, laske lämpö 150-asteeseen ja peitä pata kannella. Anna hautua 4–6 tuntia.

3. Tarkista valmiin ruoan maku. Ota padasta pois juurekset, ne ovat jo makunsa antaneet. Suurusta ruoka halutessasi kevyesti kastikesuuruksella. Anna padan makujen tekeytyä sillä välin, kun teet lisukkeet.

4. Lisää pinnalle tarjoiluvaiheessa kourallinen silputtuja tomaatteja, hillosipulia tai pieniä etikkasieniä ja silputtua lehtipersiljaa. Nosta mausteinen lihapata pöytään. Tarjoa lisänä appelsiini-hunajapalsternakkoja ja voilla höystettyä perunamuusia.

Viinivinkki: Hand Crafted by Geoff Hardy Shiraz, 15,37 e, on täyteläinen, mausteinen ja hennon nahkainen punaviini Australiasta.

Kokeile myös: Burgundinpata anaudan etuselästäLihakeittoa tai irlantilaista lihapataa.

Katso myös Kotiliesi.fi: Mausteinen possupata

X