Leipatikut_ja_suppilovahverot
Reseptit

Mausteiset leipätikut ja maustetut sienet

Alkupalaksi tarjoillaan kirpeitä vahveroita ja mausteisia leipätikkuja. Sienet on ladottu kerroksittain purkkiin sipulin ja kruunutillin kanssa.
Teksti: Taina Salovaara Kuvat: Jukka Pakarinen/Otavamedia

Valmistusaika

vähintään vuorokausi

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

0

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Leipätikut

  • 1 1/2 dl vettä
  • 25 g hiivaa
  • 2 rkl öljyä
  • 1/2 tl suolaa
  • 2 tl sokeria
  • 1 muna
  • noin 5 1/2 dl vehnäjauhoja

Voiteluun:

  • 1 muna

Pinnalle:

  • ripaus vahvaa chiliä
  • 1 tl hiutalesuolaa
  • 1 tl juustokuminaa eli jeeraa
  • 1/2 tl sokeria
  • 2–3 rkl seesamin- tai unikonsiemeniä

Maustetut sienet

  • 1 l pieniä suppilovahveroita tai kantarelleja
  • 1 sipuli
  • kruunutilliä
  • 1/2 dl sitruunamehua
  • 1/2 dl etikkaa
  • 2 dl vettä
  • 1 dl sokeria
  • 2 tl suolaa
  • 1 tl sinapinsiemeniä

Valmistusohje

Leipätikut:

1. Murenna hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää öljy, suola, sokeri ja muna. Lisää jauhot ja alusta taikina kimmoisaksi. Käytä sen verran jauhoja, että taikinasta tulee napakka mutta ei liian kova. Kohota taikinaa 30 minuuttia.

2. Vaivaa taikina tasaiseksi. Jaa se 24 palaan, pyörittele palat noin 25–30 cm:n pituisiksi tangoiksi. Nosta tangot pellille. Kohota peittämättä 15 minuuttia.

3. Sipaise tankojen pinta munalla tai maidolla. Sekoita mausteet ja siemenet keskenään, ripottele seos tikkujen pinnalle. Paista 175-asteisen uunin keskiosassa noin 20 minuuttia.

 Maustetut sienet:

Kiehauta liemiainekset kattilassa. Lisää puhdistetut sienet ja keitä 2–3 minuuttia. Lado sienet kerroksittain purkkiin sipuliviipaleiden ja kruunutillin kanssa. Ripottele päälle sinapinsiemenet. Anna maustua seuraavaan päivään tai mielellään pitempäänkin. Sienet on hyvä syödä parin viikon sisällä. Jos haluat sienten säilyvän pitempään, lisää liemeen säilöntäainetta.

Lisää herkkuja alkupalapöytään:

788976-leipatikut.jpg

Italialaiset leipätikut

935789-pikkeloidyt_suppilovahverot.jpg

Pikkelöidyt suppilovahverot

785166-leipatikut.jpg

Dukkah-leipätikut

Kotiliesi.fi: Suppilovahverofoccacciat

X