Reseptit

Melonirisotto

10.10.2015 Teksti: Taina Salovaara ja Katri Schröder Kuvat: Jukka Pakarinen/Otavamedia

Valmistusaika

30-60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

4

Arvostelu

Ainekset

2 dl arborio- tai carnaroliriisiä
3–4 rkl öljyä
1–2 salottisipulia
1 valkosipulin kynsi
1/2–1 l kuumaa kasvislientä
1 dl valkoviiniä
n. 2 dl verkkomelonia murskattuna
(ripaus sokeria, Maldon suolaa)
musta- tai valkopippuria myllystä
1/2 dl raastettua parmesaania
nokare voita

Valmistusohje

Melonirisotossa on lempeä, makensuolainen aromi. Lopputulos on varmasti vieläkin täyteläisempi parhaimpaan meloniaikaan.

1. Hienonna sipuli ja valkosipulin kynsi. Kaada öljy paksupohjaiseen kattilaan, kuullota sipuleita sekoitellen. Älä päästä ruskistumaan!

2. Lisää kattilaan riisi ja pyöräytä lastalla muutaman kerran niin, että riisistä tulee läpikuultavaa. Lisää kattilaan noin 1 dl lämmintä lientä, vähennä lämpöä. Risoton tulee kypsyä hiljalleen pulputellen. Lisää aina kerrallaan sen verran nestettä, että riisi peittyy juuri ja juuri. Hämmennä kypsennyksen aikana. Jos käytät risottoon viiniä, lisää sitä vuorotellen liemen kanssa.

3. Kun riisi on kypsynyt 15–20 minuuttia eli on vielä napakkaa, mutta ei kovaa (al dente), lisää verkkomeloni ja anna kuumentua. Lisää parmesaani, suola, pippuri ja nokare voita. Lisää tarvittaessa melonimurskaa. Tarkoituksena on, että risotto jää löysähköksi. Anna vetäytyä pari minuuttia.

4. Tarjoa parmesaaniraasteen ja maalaisleivän kanssa. Rapeaksi paistetut parmankinkkuviipaleet kruunaavat annokset juhlavasti.

Huom! Käytä risottoon ehdottomasti kypsää, oranssilihaista cantaloupemelonia. Ripaus sokeria melonisurvokseen voi olla tarpeen.

Resepti: A. Storti

Katso myös:

Meloni-juustosalaatti, Ruoka.fi

Kylmä melonikeitto sopii brunssipöytään, Ruoka.fi

Hummerisalaatti, Kotiliesi.fi