Reseptit

Merikrottikyljykset valkoviinikastikkeen kera

18.5.2016 Teksti: Taina Salovaara Kuvat: Jukka Pakarinen/Otavamedia

Valmistusaika

30-60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

Arvostelu

Merikrotti on todella mehukas, herkullinen ja ruodoton kala.

Ainekset

4 viipaletta (á 150 g) merikrottia
voi-öljyseosta
suolaa, pippuria
1 dl kalalientä
1 dl valkoviiniä
1–2 dl kuohukermaa
tilkka sitruunamehua
suolaa

Valmistusohje

Mehevä merikrotti: Välimeressä ja Atlantissa elävää merikrottia sanotaan myös ”köyhän miehen hummeriksi”, koska sen liha on herkullista, mehevää ja ruodotonta. Kokin kannalta merikrotin tärkein osa on häntäpää, joka koostuu rustoisesta selkäruodosta ja kahdesta fileestä. Ainakin pääkaupungin markettien kalatiskeillä merikrottia on ollut kaupan ilahduttavan usein.

1. Kuumenna pannulla 1 rkl voita ja 1 rkl öljyä. Paista merikrottikyljykset molemmin puolin kauniin ruskeiksi. Kaada pannulle viini ja kalaliemi, hauduta kyljyksiä viitisen minuuttia.

2. Nosta kalat pois pannulta ja pidä lämpimänä folion alla.

3. Kaada pannulle kerma ja keitä lientä, kunnes se sakenee kastikemaiseksi. Mausta kastike. Nosta merikrottipalat vielä hetkeksi kuumenemaan kastikkeeseen.

4. Tarjoa kalan kanssa papuhöystöä ja höyrytettyä fenkolia tai fenkolilla maustettua perunasosetta.

Lisää kalaherkkuja Välimereltä:

941114-kala_ayriaispata.jpg

Zarzuela eli katalonialainen kala-äyriäispata

918654-valimerenuunikala2_2048x160.jpg

Välimeren uunikala

958025-kalakeitto-ranskalaiseen-tapaan.jpg

Bourride eli provencelainen kalakeitto

Kotiliesi.fi: Välimeren kuhaa