11.5.2012

Mureaksi haudutettua karhunniskaa

Teksti: Juha Jormanainen

Valmistusaika

vähintään vuorokausi

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

8

Arvostelu

Ainekset

2 kg karhun niskaa
1/2 plo punaviiniä
7.5 dl lihalinentä
2 valkosipulin kynttä
puolikas purjo
1 sipuli
2 porkkanaa
puolikas selleri
puolikas palsternakka
2 laakerinlehteä
ripaus mustapippuria
puoli punttia tuoretta timjamia

kastike:

siivilöity haudutusliemi
10 murskattua katajan marjaa
1 pilkottu sipuli
2 rkl ruokosokeria
0.4 dl giniä
hyvää öljyä
maissijauhoja

Valmistusohje

Vaikka karhun niska ja potkat ovat sitkeitä, ne ovat ehdottomasti maukkaimpia lihoja. Kokilla pitää vain olla riittävästi aikaa ja kärsivällisyyttä antaa ruoan hautua uunin lämmössä. Punaviini on mainio haudutusliemen osa, sillä happamana nesteenä se pilkkoo sidekudosta ja liha mureutuu.

Suolaa liha edellisenä päivänä (16 g/kg) ja jauha mustapippuria myllystä lihan päälle kohtuullisesti. Pakkaa kelmuun ja laita kylmään yöksi.

Seuraavana päivänä ruskista liha sekä juurekset pannulla ja laita ainekset pataan tai vuokaan. Lisää mausteet, viini ja lihaliemi niin, että liha peittyy. Sulje pata tiiviisti kannella tai foliolla. Hauduta uunissa 150 asteessa noin neljä tuntia.

Nosta liha padasta ja kääri leivinpaperiin sekä folioon. Laita tasaantumaan siksi aikaa, kun teet katajanmarjakastikkeen jäljempänä esitetyn ohjeen mukaan.

Leikkaa lihat noin sentin vahvuisiksi siivuiksi lämmitetylle vadille. Laita ympärille keitettyjä perunoita, paahdettuja juureksia, paistettuja sieniä ja kokonaisia karpaloita. Kaada lopuksi kastike lihojen päälle.

Juomaksi sopii täyteläinen punaviini, esimerkiksi iäkkäämpi,uuden maailman Pinot Noir tai Zinfandel. Ne säestävät vahvan makuista lihaa ja juureslisäkkeitä mainiosti. Toinen vaihtoehto on olut ja yrtein maustettu snapsi.

Kastike

Kuullota öljyssä sipulit, sokeri ja katajanmarjat. Lisää kattilaan gini sekä siivilöity haudutusliemi ja hauduta miedolla lämmöllä hetki. Tarkista maku ja suola. Suurusta maissijauhoilla sopivan paksuksi ja siivilöi vielä kerran. 

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi