Reseptit

Myskikurpitsakeitto

Myskikurpitsakeitto nousee uudelle tasolle uunissa paahdettujen kasvisten ja mausteiden avulla. Tarjoa soppa sellaisenaan leivän kanssa tai höystä mukavilla sattumilla.

Teksti:
Taina Salovaara
Kuvat:
Mirva Kakko

Valmistusaika

30-60 min

Vaikeusaste

Helppo

Annosmäärä

6

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Myskikurpitsakeitto:

  • 1 kg myskikurpitsaa
  • 1 punainen paprika
  • 1/2-1 chili
  • 2-3 salottisipulia
  • 1 pieni kokonainen valkosipuli
  • 2 rkl öljyä
  • 1 tlk (400g) tomaattimurskaa
  • 1 tl paprikajauhetta
  • 2-3 tl chilimausteseosta (mietoa)
  • n. 6 dl vettä
  • 1 kasvisliemikuutio
  • 1 rkl hunajaa tai vaahterasiirappia
  • 3-4 dl kermaa (kuohu-, ruoka- tai kasvipohjaista kermaa)
  • 1 limetin mehu
  • 1 tl suolaa
  • 1/2 tl mustapippuria
  • 1/4 tl kanelia

Valmistusohje

Myskikurpitsakeitto tehdään helposti näin:

1. Huuhdo kurpitsa, puolita se ja kaavi pois siemenet. Jos haluat, voit paahtaa siemenet keiton pinnalle ripoteltaviksi. Huuhdo siemenet siivilässä, öljyä ne kevyesti, mausta sormisuolalla ja paahda rapeiksi 200-asteisessa uunissa 10–15 minuuttia.

2. Leikkaa myskikurpitsa lohkoiksi. Laita lohkot leivinpaperin päälle pellille kuoripuoli alaspäin. Puolita paprika ja chili, poista siemenet. Kuori ja lohko sipulit. Leikkaa valkosipulin päästä pois viipale, mutta jätä sipuli kokonaiseksi. Laita kaikki kasvikset uunipellille ja öljyä ne kevyesti.

3. Myskikurpitsakeitto saa ihanan maun paahdetuista kasviksista. Paahda aineksia 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia tai kunnes ne pehmenevät ja saavat vähän paahteista väriä pintaansa. Ota pelti pois uunista ja anna ainesten jäähtyä hetki.

4. Kun näppisi kestävät, kaavi kurpitsan liha kuoresta tehosekoittimeen tai monitoimikoneeseen. Lisää tomaattimurska, paprika, chili, sipulit ja puserra valkosipulin pehmeä sisus ulos kuorista. Jauha seos sileäksi.

5. Kuullota paprikajauhetta ja chilimausteseosta hetki öljyssä kattilassa. Lisää kasvissose, vesi ja liemikuutio. Anna keiton kiehua hetki. Mausta myskikurpitsakeitto hunajalla, limen mehulla, suolalla, pippurilla ja kanelilla. Lisää kerma. Kuumenna myskikurpitsakeitto kiehuvaksi. Tarkista maku, peitä kattila kannella ja anna makujen tekeytyä vielä hetki.

VINKKI: Tee kurpitsakeittoa kerralla kunnon satsi. Tämän ohjeen mukaan tehdystä myskikurpitsakeitosta riittää hyvä annos kuudelle. Jos koko myskikurpitsakeitto ei mene kerralla, voit hyvin pakastaa sen vaikkapa kerta- annoksina.

Katso myös: Helpoin tapa valmistaa kurpitsaa: uunissa paahdettu kurpitsa saa ihanan pähkinäisen aromin

Katso myös Kotiliesi.fi: Parhaat kurpitsareseptit – näihin sesongin herkkuihin jäät koukkuun!

X