Reseptit

Noilly Prat -sabayonkastikkeessa gratinoidut osterit

17.12.2015 Teksti: Kaisa Nieminen Kuvat: Pekka Holmström/Otavamedia

Valmistusaika

yli 60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

6

Arvostelu

Herkkusuu nauttii ostereista juhla-aterialla. Nämä osterit on maustetu Noilly Prat -vermutilla.

Ainekset

6 osteria
karkeaa suolaa

sabayonkastike

2 dl Noilly Prat -vermuttia
hienonnettua valkopippuria
5 munankeltuaista
1 rkl kuohukermaa
suolaa

Valmistusohje

1.Harjaa osterit kylmän veden alla. Tartu pyyheliinalla osteriin niin, että kupera puoli on alaspäin. Avaa osteri aina itsestäsi pois päin, käytä osteriveistä tai keittiöveistä. Paina veitsenkärki nivelessä olevaan pieneen aukkoon, joka on osterin sivulla. Vie veistä osterin yläreunaa pitkin niin, että sulkijalihas katkeaa. Käännä veistä hiemen, että kuori aukeaa. Kokeile veitsen kärjellä, että osteri elää. Elävä osteri reagoi välittömästi. Irrota osterinliha varovasti kuoresta. Ota ostereiden vesi talteen. Siivilöi vesi kattilaan.

2. Kiehauta vesi ja upota osterit varovasti 20–30 sekunniksi koosta riippuen. Ota välitömästi pois kattilasta ja laita siivilään valumaan. Ota keitinvesi talteen. Huuhdo syvät osterin kuoret juoksevan veden alla ja aseta ne uunivuokaan suolakerroksen päälle. Laita osteri kuhunkin kuoreen.

3. Tee kastike. Kaada ostereiden keitinvesi kattilaan. Lisää kattilaan Noilly Prat -vermutti ja valkopippuri. Kiehauta ja keitä kokoon 3 minuuttia. Ota pois liedeltä. Erottele keltuaiset valkuaisista. Laita keltuaiset toiseen kattilaan ja vispaa vaahdoksi. Laita kattila levylle ja lisää keltuaisvaahtoon vermuttiseosta pienissä erissä koko ajan vispaten. Kypsennä miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen. Lisää kerma, jatka vispaamista vielä vähän aikaa ja ota pois liedeltä. Mausta suolalla. Kaada kastike ostereiden päälle.

4. Laita osterit uuniin grillivastuksen alle 250 asteeseen, kunnes ne ovat saaneet hieman väriä.

Resepti: Alain Bayon

Katso myös:

Gratinoidut osterit, Ruoka.fi
Osterit yrttiliemessä, Ruoka.fi
Klassiset osterit ja punasipulivinegrette, Kotiliesi.fi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Suosittelemme