Nokkos-kalakeitto
Ainekset
- 1 kg ahvenia
- 2 l vettä
- 1 rkl merisuolaa
- 5 maustepippuria
- 1 sipuli
Lisäksi keittoon:
- 1 l pieniä nokkosenlehtiä
- vettä
- 4-5 perunaa
- 2-3 porkkanaa
- 2-3 kevätsipulia
- 1 dl ruokakermaa (rasvaa 5 %)
- 2 rkl vehnäjauhoja
- hienonnettua tilliä tai kirveliä
Valmistusohje
Avaa ahvenet ja poista niistä kidukset sekä sisälmykset, mutta jätä kalat suomustamatta. Huuhdo kalat huolellisesti. Pane ahvenet kattilaan ja lisää vesi, suola, maustepippurit sekä kuorittu, lohkottu sipuli. Keitä miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia.
Käsittele sillä aikaa muut keittoon tulevat aineet. Huuhdo ja kiehauta nokkosenlehdet. Huuhdo kiehautetut lehdet kylmällä vedellä. Purista lehdet kuiviksi ja hienonna ne. Kuori ja paloittele perunat ja porkkanat. Hienonna kevätsipulit.
Kaada kalat lävikköön tai siivilään ja ota keitinliemi talteen. Kuumenna keitinliemi uudelleen kiehuvaksi ja lisää hienonnetut nokkosenlehdet sekä paloitellut perunat ja porkkanat.
Keitä miedolla lämmöllä 10–15 minuuttia, kunnes kasvikset ovat kypsät. Lisää loppuvaiheessa kevätsipulit. Sekoita keskenään ruokakerma sekä vehnäjauhot tasaiseksi suurukseksi ja kaada suurus varovasti hämmentäen keiton joukkoon.
Anna kiehua pari minuuttia. Perkaa ahvenet nahattomiksi, ruodottomiksi paloiksi, lisää palat keiton joukkoon ja kuumenna keitto. Höystä valmis keitto hienonnetulla tillillä tai kirvelillä.
Kommentit
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous