Reseptit

Paahteinen maa-artisokkakeitto ja salamimuru

Kuorineen paahdetuista maa-artisokista syntyy mainio ja maukas keitto. Salamimuru tuo lempeään keittoon sopivasti särmää.

Teksti:
Taina Salovaara
Kuvat:
Mirva Kakko

Valmistusaika

yli 60 min

Vaikeusaste

Helppo

Annosmäärä

4

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Paahteinen maa-artisokkakeitto:

  • 800 g maa-artisokkaa
  • 1 sipuli
  • 2 dl kermaa
  • öljyä
  • suolaa
  • mustapippuria
  • kasvis- tai kanaliemivalmistetta (kuutio tai fondia)
  • 1/2 ruukkua lehtipersiljaa

Salamimuru:

  • 50 g salamiviipaleita

Valmistusohje

Paahteinen maa-artisokkakeitto tehdään helposti näin:

1. Laita uuni kuumenemaan 200-asteiseksi. Pese artisokat karkealla harjalla huolellisesti ja laita ne uunivuokaan. Kääntele sekaan 1 rkl öljyä ja 1/2 tl suolaa. Paahda artisokkia noin 40 minuuttia, kunnes ne ovat pehmeitä ja ruskeaksi paahtuneita. Kääntele kerran paahtamisen aikana.

2. Paahda samaan aikaan uunissa myös salamiviipaleet. Ne paahtuvat rapeiksi noin 5 minuutissa.

3. Silppua sipuli ja kuullota silppua kattilassa öljyssä. Lisää maa-artisokat, 5 dl vettä ja 1 kasvis- tai kanaliemikuutio tai 1 1/2 rkl fondia. Anna kiehua hiljalleen noin 15 minuuttia. Lisää kerma ja soseuta keitto sauvasekoittimella.

4. Kuumenna keitto ja mausta pippurilla ja suolalla. Rouhi salamiviipaleet ja silppua lehtipersilja. Jaa paahteinen maa-artisokkakeitto lautasille ja lisää pinnalle salamirouhetta ja persiljasilppua.

Saatat pitää myös keittiöpäällikkö Ari Ruohon suppilovahveroilla höystetystä maa-artisokkakeitosta.

Katso myös Kotiliesi.fi: Näin tehdään mallasmurulla viimeistelty soppa maa-artisokasta

X