Reseptit

Paahdettu riistapaisti

Valmista paahdettua riistapaistia alkupalaksi, leivän väliin tai vaikkapa nautittavaksi sellaisenaan.

Teksti:
Maarit Cederberg
Kuvat:
Kari Hautala/Otavamedia Oy

Valmistusaika

yli 2h

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

0

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

  • 1 hirven, kauriin, peuran tai poron sisäpaisti. Sisäpaisti painaa suhteessa eläimen kokoon 0,5–1,5 kiloa.

Paistoalustalle:

  • 2 katajanoksaa

Paistin pinnalle:

  • 1 rkl sinistyviä katajanmarjoja
  • 1 rkl kuivattua rosmariinia
  • 2 chiliä
  • 4 rkl voita tai oliiviöljyä

Paistin valeluliemi:

  • 2 dl vettä
  • 1 dl ruskeaa sokeria
  • 1 katajanoksa
  • 1 rkl murskattua katajaa
  • 1 rkl männyn kaarnaa
  • 1 rkl sinapinsiemeniä
  • 2 tl suolaa
  • 1 tl punaviinietikkaa
  • + uunipannulta paistoliemi

Valmistusohje

Matala paistolämpötila varmistaa lihasnesteiden säilymisen paistissa. Paistin lepuuttaminen uunista ottamisen jälkeen ja jäähdyttäminen helpottaa lihan viipalointia. Ohuista riistapaistin viipaleista saa tyylikkään alkuruoan, salaatin tai täyteläisen lounasleivän.

Valmista paahdettu riistapaisti näin:

Sulata pakastettu paisti vähintään yön yli. Anna sulan paistin seistä huoneenlämmössä tunnin verran.

Säädä uuni 180-asteiseksi. Varaa uunipannu ja aseta siihen alustaksi tuoreita katajanoksia. Nosta paisti hakojen päälle.

Ripota paistin pintaan kokonaisia katajanmarjoja sekä kuivattua rosmariinia ja lisää joukkoon kaksi kokonaista chiliä tai pientä paprikaa. Valuta pinnalle öljy tai levitä tasaisesti voinokareet.

Nosta paistipannu uuniin ja anna paahtua 30 minuuttia. Tee sillä aikaa valeluliemi.

Pilko kattilaan katajanoksa, murskaa joukkoon kypsiä katajanmarjoja ja paloiteltua männynkaarnaa. Lisää vesi, sokeri, sinapinsiemeniä ja punaviinietikka sekä suola.
Keitä lientä kunnes se on saanut väriä luonnonmausteista. Siivilöi liemi ja valuta uunissa 30 minuuttia paistuneen paistin pintaan. Jatka paistin kypsennystä vielä noin 15 minuuttia pellillä olevalla liemellä valellen.

Paistolämpömittarin avulla voit seurata kypsymistä. Sisälämpötila on pienessä riistaeläimessä sopiva 65-asteisena, isommassakaan ei yli 70 asteen. Näissä lämpörajoissa liha pysyy mehevänä. Jollei ole sisälämpömittaria, kokeile kypsyyttä tikulla. Kun lihaneste on kirkastumassa, voit ottaa paistin pois uunista.

Anna paistin levätä folio- tai voipaperikääreessä vähintään tunti tunti. Valuta talteen paistoliemi, siivilöi liemi ja keitä kattilassa kunnes liemi on tiiviin makuinen. Voit rikastaa kastiketta voinokareella. Leikkaa kylmä ja levännyt paisti ohuiksi viipaleiksi poikkisyin.

Vihje, oikotie luonnonmausteisiin:

Luontaistuotemyynnissä on erilaisia katajasiirappeja, havu-uutteita ja katajajuomia, joita käytetään terveystuotteina. Esimerkiksi Männynhavu-uutejuoma on maukas ja vahvan punainen kuin punaviini.

Voit itsekin keitellä uutteita ja siirappeja vastaisen varalle. Havu-uutteita voi tehdä höyryttämällä, siirapit syntyvät keittämällä sokerin kanssa. Katajanmarjasiirappi maustuu itsestään, kun lisäät murskattuja katajanmarjoja tavallisen siirapin tai hunajan joukkoon.

Lisää riistaruokien reseptejä:

Paahtopaistia pastramiliemessä Riistamakkarat
Hirvipasta
Riistatäytteiset lettukääröt

Kotiliesi.fi: Riistapata

X