Reseptit

Päärynäboston

Päärynäbostonin mehevyys hemmottelee makunystyröitä. Nauti rennon teehetken suupalana tai isommalla joukolla kahvipöydässä.
Teksti: Sari Nieminen Kuvat: Seppo Saarentola/Otavamedia

Valmistusaika

yli 60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

0

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

  • 2 ½ dl päärynämehua
  • 25 g hiivaa
  • 1 muna
  • ½ dl sokeria
  • ½ tl mineraalisuolaa
  • 2 tl kardemummaa
  • ½ dl pähkinäjauhetta
  • noin 8 dl vehnäjauhoja
  • 100 g laktoositonta voita tai margariinia

täyte:

  • 2 ½ dl sokeroitua päärynäsosetta
  • ½–¾ dl rusinoita
  • 1 dl hasselpähkinärouhetta
  • ¾ rkl kanelia
  • ½ tl inkivääriä

voiteluun:

  • 1 muna

pinnalle:

  • noin 1 rkl raesokeria

Valmistusohje

Päärynäboston on perinteisen ihana ja pehmeä peruspulla, jota päärynä mukavasti piristää.

1. Lämmitä päärynämehu kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva. Lisää muna, sokeri, suola, kardemumma ja pähkinäjauhe. Lisää jauhot vähitellen. Lisää lopuksi huoneenlämpöinen rasva. Alusta pehmeä ja kimmoinen taikina.

2. Kohota taikina liinalla peitettynä noin kaksinkertaiseksi. Kauli kohonneesta taikinasta jauhotetulla alustalla suorakaiteen muotoinen levy. Levitä taikinalevyn päälle päärynäsose, rusinat, pähkinärouhe, kaneli ja inkivääri.

3. Kääri levy tiiviiksi rullaksi. Leikkaa rulla noin 5 cm:n paloiksi. Asettele palat pienin välein hyvin voideltuun vuokaan pystyasennossa.

4. Kohota vielä liinalla peitettynä noin puoli tuntia. Voitele leivonnainen kananmunalla ja ripottele pinnalle raesokeria. Paista uunissa 200 asteen lämmössä noin 40 minuuttia.

X