pähkinäinen omena-marenkihyve
Herkullinen omenapiirakka hunnutetaan pehmeällä marengilla.
Reseptit

Pähkinäinen omena-marenkihyve

Tästä ei omena­torttu enää parane. Rapea, pähkinäinen pohja, mehevä omenahilloke ja pehmeä marenki tekevät maku­elämyksestä huikean.
Teksti: TERESA VÄLIMÄKI Kuvat: TOMMI TUOMI/OTAVAMEDIA

Valmistusaika

30-60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

6

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Täyte:

  • 4 omenaa
  • 1 dl sokeria
  • 2 rkl vettä
  • 1/2 tl vaniljajauhetta

Pohja:

  • 100 g manteleita ja pähkinöitä
  • 2 dl kaurahiutaleita
  • 1 dl sokeria
  • 50 g voita sulatettuna
  • 2 keltuaista

Pinnalle:

  • 2 valkuaista
  • ripaus suolaa
  • 1 dl sokeria

Valmistusohje

1. Valmista ensin täyte. Kuutioi omenat ja laita ne kattilaan. Lisää tilkka vettä, sokeri ja vanilja. Kiehauta ja hauduta miedolla lämmöllä välillä sekoitellen 15–20 minuuttia. Nosta kattila liedeltä.

2. Rouhi mantelit ja pähkinät monitoimikoneessa tai veitsellä. Sekoita kulhossa niiden joukkoon kaurahiutaleet, sokeri, voisula ja keltuaiset. Painele seos leivinpaperilla vuoratun piirakkavuoan (halkaisija 20–22 cm) pohjalle ja hieman reunoille. Kaada päälle omenatäyte. Paista piirakkaa 200-asteisessa uunissa 20 minuuttia.

3. Vaahdota valkuaiset kiinteäksi vaahdoksi. Lisää vaahdottamisen loppuvaiheessa ripaus suolaa ja sokeria. Vatkaa kunnes vaahto on tasaista ja kiiltävää. Ota piirakkavuoka uunista ja levitä marenki täytteen päälle kauniiksi kerrokseksi. Jatka paistamista vielä noin viisi minuuttia. Tarkkaile marenkia, ettei se pala vaan saa kauniin vaaleanruskean sävyn.

4. Tarjoile hyve hieman jäähtyneenä sellaisenaan tai vähän sulaneen jäätelön kera.

X