Reseptit

Pähkinäiset bataattisämpylät

Voiko olla parempaa yhdistelmää kuin kiireetön viikonloppuaamu ja vastapaistetut sämpylät! Kaupan valmis juuressose antaa näillä sämpylöille muhevuutta ja enemmän makua.

Teksti:
SUVI RÜSTER
Kuvat:
Paula Kukkonen/Otavamedia

Bataattisoseen sijaan sämpylätaikinaan voi sujauttaa myös porkkana- tai perunasosetta.

Valmistusaika

yli 60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

25

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

  • 1 pötkö (500 g) bataatti-, porkkana- tai perunasosetta
  • 2 dl vettä
  • 50 g tuorehiivaa
  • 2 tl suolaa
  • 2 tl sokeria
  • 4 dl karkeita spelttivehnäjauhoja
  • yht. 2 dl pähkinöitä, siemeniä ja kuivattuja marjoja tai hedelmiä (kaupoissa saatavilla monenlaisia valmissekoituksia)
  • noin 6 dl hiivaleipävehnäjauhoja
  • 1/2 dl öljyä

Valmistusohje

1. Sekoita juuressose ja vesi kattilassa tai kulhossa. Lämmitä seos kattilassa liedellä tai kulhossa mikrossa kädenlämpöiseksi. Liota joukkoon hiiva. Lisää suola ja sokeri.

2. Sekoita joukkoon spelttivehnäjauhot ja pähkinäseos. Lisää hiivaleipävehnäjauhot muutamassa erässä ja vaivaa taikinaa kunnolla noin 5–10 minuuttia. Lisää öljy. Jatka vaivaamista, kunnes taikina tuntuu pehmeältä, kimmoisalta ja irtoilee hyvin kulhon reunoilta. Peitä kulho leivinliinalla. Anna kohota lämpimässä vedottomassa paikassa noin tunti.

3. Kaada taikina kevyesti jauhotetulle pöydälle. Pyöritä taikina rennosti pitkäksi pötköksi ja jaa taikinapötkö noin 25 palaan. Pyörittele palat sämpylöiksi ja nosta leivinpaperin päälle uunipellille. Anna kohota leivinliinan alla noin 30 minuuttia.

4. Kuumenna uuni 225-asteiseksi. Paista sämpylöitä keskitasolla noin 15 minuuttia, kunnes ne tuntuvat pohjasta napakoilta ja pinta on kauniin ruskea.

X