Reseptit

Pähkinäkrokantti-vadelmajäädyke

Jäädyke on paras jälkiruoka vierasaterialle, koska sen voi tehdä alusta loppuun etukäteen. Krokanttijäädykkeeseen käyvät vadelmien sijaan myös mustaherukat, joista tulee hienon makuinen jäädyke.

Teksti:
Taina Salovaara
Kuvat:
Kristiina Kurronen/Otavamedia

Krokanttijäädykkeeseen käyvät vadelmien sijaan myös mustaherukat, joista tulee hienon makuinen jäädyke. Tämä jäädytetty jälkiruoka on erityisesti aikuisten mieleen.

Valmistusaika

vähintään vuorokausi

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

8

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Krokantti:

  • 1 dl pähkinäsekoitusta
  • pari hyppysellistä sormisuolaa
  • 1 dl sokeria

Jäädykeseos:

  • 5 dl vispikermaa
  • 3 keltuaista
  • 2 dl tomusokeria
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 2 dl paksua jogurttia
  • 3 rkl mantelilikööriä
  • 3 dl tuoreita vadelmia

Koristeeksi:

  • 2 dl vadelmia

Valmistusohje

1. Rouhi pähkinät hienoksi. Kaada rouhe leivinpaperin päälle ja levitä tasaiseksi kerrokseksi. Ripottele päälle vähän sormisuolaa. Kaada sokeri paksupohjaiseen kattilaan. Kuumenna sekoittelematta, kunnes sokeri on melkein sulanut, sekoita ja anna paahtua pähkinänruskeaksi. Varo polttamasta sokeria. Valuta sokeri pähkinärouheen päälle ja anna krokantin jäähtyä.

2. Vatkaa kerma vaahdoksi. Vaahdota toisessa kulhossa keltuaiset ja sokerit vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon kermavaahto, jogurtti ja likööri. Puolita vadelmat.

3. Rouhi krokantti tukevalla veitsellä pieniksi paloiksi. Sekoita 2/3 krokantista jäädykeseokseen. Kaada jäädykeseos kolmessa osassa pitkänomaiseen vuokaan. Ripottele vadelmat kerrosten väliin. Peitä vuoka foliolla ja anna jäätyä vähintään 3 tuntia.

4. Ota jäädyke huoneenlämpöön noin 1/2 tuntia ennen tarjoamista. Kumoa tarjoiluvadille ja koristele krokantilla ja vadelmilla.

X