Reseptit

Paistettua kuhaa latva-artisokkien, maa-artisokkasoseen, punajuuren ja tryffeliöljyn kanssa

Tarjoa paistettia kuhaa latva-artisokkien, maa-artisokkasoseen, punajuuren ja tryffeliöljyn kanssa, kun haluat luoda maittavan ja hienostuneen kalaruoan.

Teksti:
Filip Verheyden/suomeksi toimittanut Raija Uljas
Kuvat:
Colourbox

Valmistusaika

yli 2h

Vaikeusaste

Vaativa

Annosmäärä

4

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

  • 4 n. 160 g:n nahallista fileetä kuhaa (tai kampelaa)
  • 2 rkl voita
  • 8 pientä latva-artisokkaa (mielellään sinipunaista)
  • oliiviöljyä
  • 500 g maa-artisokkia
  • 2 dl ruoanvalmistusjogurttia
  • suolaa, mustapippuria myllystä
  • 1 pieni keitetty punajuuri
  • valkoisella tryffelillä maustettua öljyä (esim. Alba)
  • suolaa, mustapippuria
  • suolan kukkaa, fleur de sel
  • 1 sitruunan kuori suikaleina
  • sokeria

Valmistusohje

 

Poista latva-artisokista kanta ja kuivat lehdet. Leikkaa ylin kolmannes pois ja kaavi parta. Leikkaa artisokat puolikkaiksi ja paista niitä 75-asteisessa oliiviöljyssä kaksi tuntia.

Kuori ja keitä maa-artisokat ja murskaa haarukalla. Sekoita jogurtti ja maa-artisokkamurska pehmeäksi soseeksi thermomixillä tai keitä seosta kattilassa 5-7 minuuttia soseuttaen sitä samalla sauvasekoittimella tai sähkövatkaimella. Mausta suolalla ja pippurilla.

Sulata voi paistinpannussa ja paista kalafileet siinä nahkapuoli alaspäin. Mausta mustapippurilla ja suolankukalla.

Leikkaa punajuuri kuutioiksi. Ryöppää sitruunan kuori kolmeen kertaan aina uudessa kiehuvassa ja sokerilla makeutetussa vedessä. Jaa maa-artisokkasose neljälle lautaselle. Lisää kala, vihannekset ja sitruunan kuori. Viimeistele tryffeliöljyllä.

Viinisuositus: Tämän hyvin hienostuneen ja melko täyteläisen kalaruoan kanssa maistuu hapokas ja hedelmäinen valkoviini, jossa tulee olla riittävästi leveyttä. Vältä tammisia viinejä, sillä artisokan lievä karvaus voi korostaa tammen karvaita makuja.

Ohje: Ramon Freixa

X