Pappilan hätävara
Pappilan hätävara on vanhanajan herkku.
Ainekset
- pullaviipaleita
- vadelma- tai lakkahilloa
- kermaa
pinnalle:
- sokeria
- murennettuja piparkakkuja tai kahvikakkua
Valmistusohje
Lado pullaviipaleita uunivuokaan. Tuorekin pulla käy todellisessa hädässä, mutta kuivahtaneesta pullasta tulee parempaa.
Levitä maun mukaan hyvää hilloa pullaviipaleille ja lado päälle toinen kerros viipaleita. Pulla- ja hillokerroksia voi olla useampia. Valuta vuokaan runsaasti kermaa ja ripottele pinnalle sokeria, murennettua pikkuleipää tai kuivahtanutta kahvikakkua murusina.
Paista 170-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Tarjoa lämpimänä.
Ohje: Kenkäveron pappila, Mikkeli
Kommentit
Itse lapsuuteni pappilassa asuneena haluan korjata ison virheen. Aito ja ainut oikea Pappilanhätävara tehdään keksin/kakunmuruista, puolukkahillosta ja kermavaahdosta. Kulhoon ensin pohjalle keksimuruja
sitten puolukkahilloa ja kermavaahtoa, sama toistetaan useampaan kertaa ja päällimmäiseksi kermavaahto. Koko komeus tekeytymään jääkaappiin useammaksi tunniksi tai yön yli.
Tuo jälkiruoka, joka tässä esitellään on perinteinen pullavanukas, joka paistetaan uunissa.
Nämä kaksi perinteikästä jälkiruokaa sotketaan hyvin usein, jopa arvostetuissa ruoka-alan julkaisuissa ja nyt Kenkäverossa, joka on vanha pappila.
Kommentit
Eihän tämä ole pappilan hätävara vaan vanukas
Tänä nyt ei taatusti ole pappilan hätävara-jälkiruokaa vaan pullavanukas. Kotona tätä sanottiin pullaressuksi. Pappilan hätävarana käytetään keksin ja kakunmuruseosta, marjoja tai hilloa ja kermaa, rahkaa tai mascarponea vaahdotettuna.
Tämä nimenomaan on se alkuperäinen Pappilan hätävara, joka nimeensä viitatenkin tehdään siitä, mitä pappilan kaapista oletettiin yllätysvieraiden ilmestyessä löytyvän. Nuo väärin nimetyt keksi- mascarpone- annokset on 2000- luvun versioita, joille nimi ei oikein edes istu – kellä on kaapissa hätävarana mascarponea?
Kuivaa pullaa tai leipää voi löytyä.
Hallussani on Keittotaito-nimisen opuksen 7. painos vuodelta 1939, ja siinä pappilan hätävara on kermavaahdosta, pikkuleivänmuruista ja hillosta koottu kylmä jälkiruoka. Sellaiseksi minäkin olen pappilan hätävaran aina ymmärtänyt (ja minun tapauksessani ”aina” ulottuu reippaasti viime vuosisadan puolelle). Jos mascarpone ehkä onkin 2000-luvun hömpötys, niin keksinmurut todellakaan eivät!
Kyllähän tuo nimen omaan on pappilann hätävaraa, vähän nykyaikaistettua kyllä tuokin, mutta ainekset oikeat. Mutta rakkaalla lapsellahan on monta nimeä käytetty, kuten myös aineksia sen mukaan mitä ollut. Meillä kuivuneen pullan lisäksi murokakun paloja, puolukoita tai/ja jotain hilloa, kermamaitoa…tuli niin mieli että pitää varmaan tehdä.Silloin kun tuota meillä usein tehtiin (40-50 vuotta sitten) ei kyllä mascarponesta ollu keskisessä sumessakuultukaan 🙂
Siis todellakin, kaivelkaa vanhoja reseptejä niin huomaatte, että mitään keksi-höpötyksiä ei alkujaan tähän kuulunut! Kaikki pitää ”modernisoida” ja samalla hävitetään vanhaa perinnettä.
Itse lapsuuteni pappilassa asuneena haluan korjata ison virheen. Aito ja ainut oikea Pappilanhätävara tehdään keksin/kakunmuruista, puolukkahillosta ja kermavaahdosta. Kulhoon ensin pohjalle keksimuruja
sitten puolukkahilloa ja kermavaahtoa, sama toistetaan useampaan kertaa ja päällimmäiseksi kermavaahto. Koko komeus tekeytymään jääkaappiin useammaksi tunniksi tai yön yli.
Tuo jälkiruoka, joka tässä esitellään on perinteinen pullavanukas, joka paistetaan uunissa.
Nämä kaksi perinteikästä jälkiruokaa sotketaan hyvin usein, jopa arvostetuissa ruoka-alan julkaisuissa ja nyt Kenkäverossa, joka on vanha pappila.
Riitta kiitos kun puutuit tähän. Minuakin ärsyttää kun näitä vanhoja reseptejä sotketaan keskenään ja nimetkin menee sekaisin. AITO pappilanhätävara on tosiaan kylmä herkku!
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous