Pataleipa
Reseptit

Pataleipä

Takana olevassa padassa on perustaikinasta tehty pataleipä, edessä oleva leipä on tehty porkkanamehuun ja sattumina on korintteja sekä saksanpähkinöitä. Pähkinät, siemenet ja silputut oliivit ovat herkullisia sattumia pataleivässä. Yrittäjä Erno Ekebom muovailee taikinan pataleiväksi hellävaroen, etteivät taikinan sisällä olevat ilmakuplat mene rikki.
Teksti: Taina Salovaara Kuvat: Pekka Holmström/Otavamedia

Valmistusaika

vähintään vuorokausi

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

0

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

  • 1/4 tl kuivahiivaa
  • 300 g huoneenlämpöistä vettä (tai muita nesteitä 31/2 desiä)
  • 400 g puolikarkeita vehnäjauhoja (1/4 voi korvata esim täysjyväjauhoilla tai speltillä)
  • 8 g (runsas 1 tl) suolaa

Pinnalle

  • seesaminsiemeniä

Valmistusohje

Pataleipä leivotaan näin helposti:

Pataleipä tehdään vaivaamattomasta taikinasta kannellisessa padassa paistamalla.

1. Sekoita hiiva veteen leivontakulhossa. Sekoita toisessa kulhossa keskenään jauhot ja suola. Lisää hiivaliuos jauhojen joukkoon. Sekoita käsin tai lusikalla, kunnes kaikki jauhot ovat imeytyneet taikinaan.

2. Peitä kulho kannella tai pane se muovipussiin. Jätä taikina huoneenlämpöön 12–15 tunniksi (tai 18 tunniksi, jos huone on viileä). Ensimmäisen kohotuksen aikana taikinan koko kaksinkertaistuu, sen väri tummuu hieman ja pintaan ilmestyy kuplia. Kohonnut taikina on valmis muotoiltavaksi.

3. Levitä ohut, tasainen jauhokerros leivonta-alustalle. Varaa viereen kupillinen jauhoja. Vuoraa leivinpaperilla halkaisijaltaan 15–20 cm:n kokoinen kulho. Kaada taikina yhtenä palana leivinpöydälle. Ripottele taikinan päälle ja käsillesi jonkin verran jauhoja. Tee taikinasta suorakaiteen muotoinen kappale kevyesti taputellen ja venytellen. Taita taikina muutaman kerran itsensä ylitse aloittamalla pitkiltä sivuilta. Tässä vaiheessa taikina on suunnilleen pallon muotoinen. Jos taikina takertuu käsiin, lisää vähän jauhoja. Vältä kovakouraista käsittelyä, jotta leivän sisälle jää mahdollisimman paljon ilmakuplia.

4. Aseta leipä leivinpaperilla vuorattuun kulhoon, peitä pyyheliinalla tai kelmulla. Anna kohota 1,5 tuntia huoneenlämmössä. Pane pata 250-asteiseen uuniin 45 minuuttia ennen paistamista.

5. Tee kohonneeseen leipään halutessasi muutamia viiltoja, ripottele pinnalle seesaminsiemeniä. Nosta taikina leivinpaperin avulla kuumaan pataan. Sulje kansi. Laske uunin lämpö 240-asteiseksi. Paista leipää kannen alla 30 minuuttia ja ilman kantta 15–30 minuuttia. Leipä saa olla pinnaltaan miltei kastajanruskea. Nosta valmis leipä pois padasta, irrota paperi ja anna leivän jäähtyä ritilän päällä.

Ohje: Erno Ekebom

Lisää tuoksuvan tuoreita leipiä: 

Karpalo-pataleipä

Karpalopataleipä

Maalaislimppu

Rapeakuorinen maalaislimppu

950982-kauraleipa.jpg

Kauraleipä

Kotiliesi.fi: Leipä maistuu taas suomalaisille: 10 syytä syödä leipää

X