Patongit
Durumvehnäjauhot tekevät leivän pinnasta erityisen rapean, joten se on omiaan patonkitaikinaan.
Ainekset
juuritaikina:
- 2 dl haaleaa vettä (noin 30-asteista)
- 3 dl vehnäjauhoja
- 5 g hiivaa
leipätaikina:
- juuritaikina
- 2 dl kädenlämpöistä vettä
- 1–1½ tl suolaa
- 4–5 dl durumjauhoja tai tavallisia vehnäjauhoja
- (½ dl öljyä)
Valmistusohje
1. päivä: Murenna hiiva nesteeseen, vatkaa sekaan jauhot. Peitä taikinakulho kelmulla ja anna juuren käydä keittiön lämpöisimmässä nurkassa 12–24 tuntia.
2. päivä: Lisää juuritaikinaan kädenlämpöinen vesi ja suola. Alusta taikinaan sen verran jauhoja, että saat pehmeän ja napakan taikinan. Vaivaa taikinaa hyvin vähintään 5 minuuttia. Helpointa on tehdä taikina yleis- tai monitoimikoneessa. Leipä pysyy pitempään tuoreen makuisena, jos käytät taikinaan öljyä.
Anna taikinan kohota peitettynä noin 1 tunti. Kumoa taikina leinpöydälle ja vaivaa hyvin pari minuuttia. Jaa taikina kolmeen palaan. Kauli paloista suorakaiteen muotoiset, noin 30 cm:n levyiset levyt. Kääri levyt rullalle pitkältä sivulta aloittaen ja nosta patongit kohoamaan leivinpellille.
Tee hyvin kohonneiden patonkien pintaan terävällä veitsellä matalat viillot. Sipaise patonkien pinta vedellä ja kypsennä ne 225-asteisessa uunissa. Patongit ovat valmiita, kun niiden pinta on ruskea ja pohjaa kopautettaessa kuuluu kumea ääni.
Katso myös:
Kotiliesi.fi: Sitruunapatonki
Kommentit
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous