Reseptit

Patongit

Durumvehnäjauhot tekevät leivän pinnasta erityisen rapean, joten se on omiaan patonkitaikinaan.

Teksti:
Taina Salovaara
Kuvat:
Jukka Pakarinen

Valmistusaika

vähintään vuorokausi

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

3

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

juuritaikina:

  • 2 dl haaleaa vettä (noin 30-asteista)
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 5 g hiivaa

leipätaikina:

  • juuritaikina
  • 2 dl kädenlämpöistä vettä
  • 1–1½ tl suolaa
  • 4–5 dl durumjauhoja tai tavallisia vehnäjauhoja
  • (½ dl öljyä)

Valmistusohje

1. päivä: Murenna hiiva nesteeseen, vatkaa sekaan jauhot. Peitä taikinakulho kelmulla ja anna juuren käydä keittiön lämpöisimmässä nurkassa 12–24 tuntia.

2. päivä: Lisää juuritaikinaan kädenlämpöinen vesi ja suola. Alusta taikinaan sen verran jauhoja, että saat pehmeän ja napakan taikinan. Vaivaa taikinaa hyvin vähintään 5 minuuttia. Helpointa on tehdä taikina yleis- tai monitoimikoneessa. Leipä pysyy pitempään tuoreen makuisena, jos käytät taikinaan öljyä.

Anna taikinan kohota peitettynä noin 1 tunti. Kumoa taikina leinpöydälle ja vaivaa hyvin pari minuuttia. Jaa taikina kolmeen palaan. Kauli paloista suorakaiteen muotoiset, noin 30 cm:n levyiset levyt. Kääri levyt rullalle pitkältä sivulta aloittaen ja nosta patongit kohoamaan leivinpellille.

Tee hyvin kohonneiden patonkien pintaan terävällä veitsellä matalat viillot. Sipaise patonkien pinta vedellä ja kypsennä ne 225-asteisessa uunissa. Patongit ovat valmiita, kun niiden pinta on ruskea ja pohjaa kopautettaessa kuuluu kumea ääni.

Katso myös:

Spelttipatongit

Siemenpatonki

Kotiliesi.fi: Sitruunapatonki

X