Reseptit

Pekoninmitan paremmat muikkupihvit

4.4.2014 Teksti:

Kaupalliset yhteistyöt

Suosittelemme

Valmistusaika

30-60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

2

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

300 g tuoreita muikkuja
1 dl korppujauhoja (minä käytin hienonnettua hapankorppua) leivitykseen
100 g maustamatonta tuorejuustoa
1 valkosipulinkynsi
muutama kypsä pekoniviipale
pieni nippu basilikaa
5 cm pätkä purjoa
1/2 tomaatti
1 tl tomaattipyrettä
ripsaus sitruunapippuria
ripsaus sokeria
ripsaus suolaa
voita paistamiseen

Valmistusohje

  1. Valmista täyte: sekoita keskenään tuorejuusto ja tomaattipyre. Hienonna sekaan pekoni, basilika, purjo ja tomaatti, ja purista vielä valkosipulinkynsi mukaan. Ripsauta mukaan hieman suolaa, sokeria ja sitruunapippuria. 
  2. Perkaa muikut fileiksi: leikkaa saksilla pää pois ja avaa vatsa sekä poista sisälmykset. Laita sitten toinen peukalo selkäruodon ja kylkilihan väliin, ja vedä peukalo kalan pyrstöä kohden selkäruotoa myöten niin, että se aukeaa ”levyksi”. Laita sitten peukalo selkäruodon alle toiselle puolelle ja irrota ruoto myös toiselta kyljeltä. Huom. varsinkaan pienemmissä muikuissa ei selkäruodon poistaminen ole välttämätöntä, vaikka minä ne tällä kertaa poistinkin. Jos taas satut käyttämään silakkaa, voit ostaa fileet myös valmiina. Järjestele fileet suurin piirtein samankokoisiksi pareiksi leivinpaperin päälle.
  3. Levitä korppujauhot lautaselle ja sekoita niihin hieman suolaa. Pyöräytä muikkufileet korppujauhoissa, lusikoi joka toiselle fileelle nokare täytettä ja nosta joka toinen file päälle ”kanneksi”. Paista paistinpannulla voissa keskilämmöllä (voin tulee vaahdota) muutama minuutti molemmin puolin, kunnes pihvit saavat kauniin värin.

Jos ajatus silakkapihveistä tuo mieleen sen vähiten mieluisan kouluruoan, on tämä ruokalaji tehty inhosi liennytykseen. Perinteisten silakkapihvien päivitystä vuoteen 2014: tomaattinen pekoni-yrtti-tuorejuustotäyte tuo mukavaa, savuisaa makua ja mehevyyttä ja silakan sijaan pääraaka-aineena on Puruveden muikku. Toki silakkakin on hieno kala ja sopisi tähän reseptiin, mutta dioksiinipitoisuuksien vuoksi (varsinkaan isompaa) silakkaa ei juuri suositella tietyille erityisryhmille, kun taas muikku on kaikille sopiva, turvallinen ja taatusti kotimainen vaihtoehto. Muikun perkaamista pihviksi ei kannata säikähtää; homma sujuu nopeasti, kun jutun ideasta saa kiinni.

Reseptiin käytettyjä Hyvää Suomesta -tuotteita olivat Valion maustamaton Viola-tuorejuusto, Järvikylän tuore basilika sekä Atrian kypsä suomalainen pekoniviipale. Lisäksi tomaatti, purjo, paistoon käytetty voi sekä pääraaka-aine muikku olivat kotimaista alkuperää.

Kärähtäneet-blogi

Äänestä reseptiä!

Luetuimmat

Lue myös

Suosittelemme