Reseptit

Perinteinen piparkakkutaikina ja pikeeri

Piparkakut kuuluvat jouluun ja parhaalta ne maistuvat itse tehdystä taikinasta. Tässä perinteisen pipakakkutaikinan ja koristeluun sopivan sokeripikeerin ohje.

Teksti:
Taina Salovaara
Kuvat:
Kristiina Kurronen / Otavamedia

Valmistusaika

yli 60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

0

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Perinteinen piparkakkutaikina:

  • 125 g voita
  • 1 dl sokeria
  • 1 dl siirappia
  • 2 tl kanelia
  • 1 tl inkivääriä
  • 1 tl neilikkaa
  • 1 tl jauhettua kardemummaa
  • 4 1/2 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl soodaa
  • 1 kananmuna

Pikeeri eli kova piparikuorrute:

  • 1 munanvalkuainen
  • 3-4 dl tomusokeria
  • 3 tippaa sitruunamehua
  • elintarvikeväriä

Valmistusohje

1. Paloittele voi kattilaan. Lisää sokeri, siirappi ja mausteet. Kuumenna seos hitaasti kiehuvaksi sekoitellen. Anna seoksen kiehahtaa kunnolla. Jäähdytä seos.

2. Lisää jäähtyneeseen voiseokseen muna. Sekoita sooda jauhoihin ja sekoita jauhot taikinaan. Vältä liikaa sekoittamista, jotta pipareista tulee mureita. Kääri taikina kelmuun ja anna kovettua jääkaapissa yön yli.

3. Kauli taikina noin 3 millimetrin paksuiseksi levyksi ja ota taikinasta muoteilla erilaisia pipareita.

4. Paista pieniä ja keskikokoisia pipareita 200-asteisessa uunissa 5–8 minuuttia, isoja pipareita 175-asteisessa uunissa 8–12 minuuttia.

X