Perunasosevuoka Bengalin tapaan
Perunasosevuoka Bengalin tapaan on maukas perunalisuke, jossa maistuvat mantelit, pinaatti ja mieto currytahna.
Ainekset
Perunasosevuoka Bengalin tyyliin
- 500 g jauhoisia perunoita
- 20 g voita
- 1 dl maitoa
- suolaa
- (ripaus kurkumaa)
- 2 porkkanaa
- 1 iso sipuli
- 100 g pinaattia
- öljyä
- 1 rkl mietoa currytahnaa (Rajah)
Pinnalle
- mantelilastuja
Valmistusohje
Perunasosevuoka Bengalin tapaan tehdään näin helposti:
1. Keitä ja survo perunat. Lisää maito ja voi, mausta suolalla. Jos haluat muusista kauniin keltaista, mausta se ripauksella kurkumaa.
2. Raasta porkkanat, silppua sipuli. Jos käytät tuoretta pinaattia, ryöppää se. Sulata pakastepinaatti. Kuumenna pannulla tilkka öljyä. Lisää sipuli ja porkkanaraaste. Kuumenna hetki, lisää currytahna ja pinaatti sekä tilkka vettä. Anna seoksen hautua hetki.
3. Pane puolet muusista uunivuokaan, levitä päälle porkkanaseos ja loput perunamuusista. Painele pintaan mantelilastuja ja lisää halutessasi vielä muutamia voinokareita.
4.Laita perunasosevuoka 200-asteiseen uuniin. Kypsennysaika on noin 15 minuuttia.
Kokeile myös palsternakka-perunamuusia, peruna-kukkakaalicurrya tai perunasose-nyhtökauravuokaa.
Katso myös Kotiliesi.fi: Mitä tehdä perunamuusista? Jäikö muusia yli? Ei hätää! Upota ylimääräinen perunamuusi näihin herkkuruokiin ja -leivonnaisiin
Kommentit
Haudutettu perunasosevuoka eli perinteinen vanhanajan ”TUUTSA”
Perinteisesti tuutsaa valmistettiin usein sangollisesta perunoita. Iso massa takasi sen että hauduttaminen onnistui hyvin eristettynä lämpimässä paikassa. Isot määrät yleensä kuorittiin raakoina, koska sangollinen kypsennettäessa hajoavia perunoita oli todella suuritöinen kuorimisurakka ja hukkaan joutui iso määrä perunaa kuorien mukana. Varsinkin jauhoiset perunat hajosi usein kypsennettäessä. Kun perunat kuorittiin raakoina ja kypsennettiin vähässä vedessä ja soseutettiin suoraan keittoveteen, niin hajoamisesta ei ollut haittaa.
Ainekset:
sangollinen isokokoisia perunoita
noin 300 g ruisjauhoja tai ohrajauhoja
vajaa puoli sangollista maitoa
200-300 g sianläskistä sulatettua rasvaa
2 ruokalusikallista suolaa
Pinnalle hiukan sianrasvaa.
Valmistusohje:
1. Kuori perunat raakoina ja halkaise isot perunat, pilko tarvittaessa lohkoiksi. Keitä perunat täysin kypsiksi niin pienessä vesimäärässä kuin sielu sietää. Koko keittovesimäärä tulee jäädä tuutsaan – siis arvioi vesimäärä. Ei saa lisätä tässä vaiheessa suolaa eikä rasvaa eikä maitoa.
2. Survo perunat kuumina suoraan keittoveteen sakeaksi soseeksi. Lisää tarvittaessa kuumaa vettä.
3. Jäähdytä sose tasaisesti välillä sekoittaen. noin 70 asteiseksi.
4. Laita kansi sosekattilaan. Laita sosekattila hautumaan 70 asteiseen uuniin. Soseen lämpötilan tulee olla noin 65-66 astetta. Hyvin hautuneeseen soseeseen tulee tuutsan maku ja aromit. Anna hautua noin 3 tuntia. Sekoita hautumisen aikana 2-3 kertaa.
5. Laita hautuneeseen tuutsasoseesen sian läskistä sulatettu rasva. Lisää maitoa niin että saadaan notkea hiukan puuromainen sose. Lisää suola.
6. Laita paistovalmis tuutsasose voideltuihin uunivuokiin ja lisää pinnalle hiukan sulatettua sian rasvaa. Tuutsan paistamisen voit aloittaa noin 200 asteisessa uunissa. Kun tuutsa saa hiukan väriä ja kupliminen alkaa, niin alenna uunin lämpötila noin 130-140 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu ja ylikiehumisen vaara pienenee niin että voit paistaa täydempiä vuokia.
7. Paista perinteistä vanhanajan tuutsaa noin 3 tuntia.
Kommentit
Helppo arkinen perunasosevuoka valmistuu muutamassa tunnissa.
Kuoritaan perunat ja keitetään ja soseutetaan keittoveteen. Suositellaan jauhoisia perunoita.
Annetaan soseen jäähtyä huolellisesti alle 80 asteiseksi. Kun sose on jäähtynyt noin 75-78 asteiseksi soseeseen lisätään ruisjauho tai vehnäjauho.
Annetaan soseen vetäytyä 75 asteisessa uunissa 3-4 tuntia. Vetäytyessä soseen ”suutuntuma” pehmenee.
Vetäytyneeseen soseeseen lisätään suola, voi ja maitoa niin että se on sakeaa velliä tai notkeaa puuroa. Sose laitetaan paistovuokiin. Pinnalle voi ripotella korppujauhoa ja voinokareita. Soseen voi maustaa jos haluaa. Monien mielestä arkinen perunasosevuoka on parasta maustamatta.
Arkista perunasosevuokaa paistetaan noin 150 asteisessa uunissa noin 2 tuntia.
Haudutettu perunasosevuoka eli perinteinen vanhanajan ”TUUTSA”
Perinteisesti tuutsaa valmistettiin usein sangollisesta perunoita. Iso massa takasi sen että hauduttaminen onnistui hyvin eristettynä lämpimässä paikassa. Isot määrät yleensä kuorittiin raakoina, koska sangollinen kypsennettäessa hajoavia perunoita oli todella suuritöinen kuorimisurakka ja hukkaan joutui iso määrä perunaa kuorien mukana. Varsinkin jauhoiset perunat hajosi usein kypsennettäessä. Kun perunat kuorittiin raakoina ja kypsennettiin vähässä vedessä ja soseutettiin suoraan keittoveteen, niin hajoamisesta ei ollut haittaa.
Ainekset:
sangollinen isokokoisia perunoita
noin 300 g ruisjauhoja tai ohrajauhoja
vajaa puoli sangollista maitoa
200-300 g sianläskistä sulatettua rasvaa
2 ruokalusikallista suolaa
Pinnalle hiukan sianrasvaa.
Valmistusohje:
1. Kuori perunat raakoina ja halkaise isot perunat, pilko tarvittaessa lohkoiksi. Keitä perunat täysin kypsiksi niin pienessä vesimäärässä kuin sielu sietää. Koko keittovesimäärä tulee jäädä tuutsaan – siis arvioi vesimäärä. Ei saa lisätä tässä vaiheessa suolaa eikä rasvaa eikä maitoa.
2. Survo perunat kuumina suoraan keittoveteen sakeaksi soseeksi. Lisää tarvittaessa kuumaa vettä.
3. Jäähdytä sose tasaisesti välillä sekoittaen. noin 70 asteiseksi.
4. Laita kansi sosekattilaan. Laita sosekattila hautumaan 70 asteiseen uuniin. Soseen lämpötilan tulee olla noin 65-66 astetta. Hyvin hautuneeseen soseeseen tulee tuutsan maku ja aromit. Anna hautua noin 3 tuntia. Sekoita hautumisen aikana 2-3 kertaa.
5. Laita hautuneeseen tuutsasoseesen sian läskistä sulatettu rasva. Lisää maitoa niin että saadaan notkea hiukan puuromainen sose. Lisää suola.
6. Laita paistovalmis tuutsasose voideltuihin uunivuokiin ja lisää pinnalle hiukan sulatettua sian rasvaa. Tuutsan paistamisen voit aloittaa noin 200 asteisessa uunissa. Kun tuutsa saa hiukan väriä ja kupliminen alkaa, niin alenna uunin lämpötila noin 130-140 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu ja ylikiehumisen vaara pienenee niin että voit paistaa täydempiä vuokia.
7. Paista perinteistä vanhanajan tuutsaa noin 3 tuntia.
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous