Reseptit

Peurakääryle

Peurakääryle on melko helppo valmistaa itse. Mustaherukkahyytelö ja sinihomejuusto kruunaavat lihan.

Teksti:
Juha Jormanainen

Valmistusaika

yli 2h

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

0

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

  • hyvin raakakypsytetty peuran sisäpaisti
  • ohuita silava viipaleita
  • mustapippuria myllystä
  • suolaa
  • puuvillanarua
  • 2 palsternakkaa
  • 4 porkkanaa
  • puolikas selleri
  • 8 salottisipulia
  • 4 laakerinlehteä
  • mustapippuria
  • muutama persilijan varsi
  • 1-2 l laihaa lihalientä

Valmistusohje

Peuran paremmat paistit paistetaan tavallisesti kokonaisina uunissa. Hyvää niistä niinkin tulee, mutta tässä ohjeessa haudutettu punakaali istuu kääryleeksi leikatun peuranpaistin kanssa kuin nenä päähän. Paistin leikkaaminen levyksi vaatii tarkkuutta ja terävän veitsen, mutta muuten tämä ruoka on helppotöinen.

Pese ja kuivaa vakuumista otettu paisti huolellisesti. Leikkaa liha yhdeksi levyksi ja nuiji se kevyesti. Mausta pippurilla ja suolalla.

Levitä ohuita silavaviipaleita levyn pinnalle. Rullaa silavoitu paistilevy kuin kääretorttu ja sido puuvillanarulla tiukaksi paketiksi.

Pese juurekset ja pilko ne noin 2 x 2 cm:n paloiksi.

Ruskista paistikäärö vihannesten kanssa padassa ja kaada lihalientä niin paljon, että 2/3 lihasta on peitossa. Riistaliemi on parasta, mutta sen voi korvata liemitiivisteellä tai -jauholla. Laita pata mietoon uuniin n. 120 asteeseen 3,5 tunniksi.

Nosta kypsä käärö pois, kääri kostean liinan sisään ja folioon. Pidä lämpimässä.

Siivilöi liemi ja keitä kokoon. Suurusta voissa kuullotetulla vehnäjauholla ja lisää joukkoon pari desiä paksua kermaa ja 1 dl smetanaa. Mausta lusikallisella mustaherukkahyytelöä ja parilla ruokalusikallisella Aura Gold  sinihomejuustoa.

Leikkaa peurakääryleestä sentin paksuisia viipaleita, asettele ne lautaselle ja laita viereen haudutettua punakaalia. Valele kääryleet kastikkeella ja tarjoa loppu kastike maljasta.

X