Reseptit

Piiraset

Teksti:
Soili Soisalao

Valmistusaika

30-60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

22

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Pohjat

  • 3.5 dl ruisjauhoja
  • 1 dl vehnäjauhoja
  • veitsenkärjellinen suolaa
  • 120 g rasiamargariinia
  • 2 dl perunasosetta (jauheesta)

Porkkanatäyte

  • 800 g porkkanoita
  • 2 rkl öljyä
  • 1 rkl vettä
  • ¼-½ tl suolaa
  • 100 g mantelirouhetta
  • 0.5 tl muskottipähkinää
  • 2 dl porkkanasosetta tai perunasosetta

Lanttutäyte

  • 800 g lanttua
  • 2 rkl öljyä
  • 1 rkl vettä
  • ¼-½ tl suolaa
  • 2 rkl siirappia
  • 40-60 g tuoretta inkivääriä
  • 2 dl lanttusosetta tai perunasosetta

Punajuuritäyte

  • 1 kg punajuuria
  • 1 pieni sipuli
  • 1 rkl rypsiöljyä
  • ¼-½ tl suolaa
  • 1 rkl vettä
  • 1-2 tl timjamia
  • 100 g mustaleimaemmentalia

Kirjolohitäyte

  • 500 g kylmäsavukirjolohta
  • 100 g kasvirasvatuorejuustoa
  • pieni nippu tilliä

Valmistusohje

1. Pohjataikinaa varten sekoita jauhoihin suola ja nypi rasva. Lisää perunasose ja säilytä viileässä.

2. Porkkanatäyte: Kuori ja raasta porkkanat ja kypsennä öljytyllä pannulla, lisää tarvittaessa vesitilkka. Lisää porkkanasose, suola, muskotti ja manteli.

3. Lanttutäyte: Kuori ja raasta lanttu ja kypsennä rasvassa pannulla, lisää tarvittaessa vesitilkka. Lisää lanttusose, suola, siirappi ja inkivääri.

4. Punajuuritäyte: Kuori ja raasta punajuuret, hienonna sipuli ja kuullota öljyssä. Lisää punajuuri, mausta suolalla ja timjamilla. Kun levität täytteen pohjille, ripottele päälle juustoraastetta.

5. Kirjolohitäyte: Viipaloi lohi sopiviksi paloiksi, sivele tuorejuustoa piiraspohjille, lisää, tillisilppua ja lohta ja paista.

6. Pyörittele taikinasta pötkö ja jaa 22 palaan. Kauli palat ohuiksi pyörylöiksi jauhojen avulla ja peitä pohjat, etteivät ne kuivu. Levitä pohjille täyte reunoja myöten ja paista piiraita 225 asteessa 10-15 minuuttia.

Vinkki: Voit tehdä myös ison piirakan: Kauli taikina leivinpaperin päällä ohueksi levyksi, levitä täytettä reunoja myöten, paista noin 20-25 minuuttia ja leikkaa paloiksi. Tarvitset uunipannun kokoiseen piirakkaan noin 3/4 taikinan ja täytteen määristä.

X