Reseptit 18.4.2012

Piiraset

Teksti: Soili Soisalao

Valmistusaika

30-60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

22

Arvostelu

Ainekset

Pohjat

3.5 dl ruisjauhoja
1 dl vehnäjauhoja
veitsenkärjellinen suolaa
120 g rasiamargariinia
2 dl perunasosetta (jauheesta)

Porkkanatäyte

800 g porkkanoita
2 rkl öljyä
1 rkl vettä
¼-½ tl suolaa
100 g mantelirouhetta
0.5 tl muskottipähkinää
2 dl porkkanasosetta tai perunasosetta

Lanttutäyte

800 g lanttua
2 rkl öljyä
1 rkl vettä
¼-½ tl suolaa
2 rkl siirappia
40-60 g tuoretta inkivääriä
2 dl lanttusosetta tai perunasosetta

Punajuuritäyte

1 kg punajuuria
1 pieni sipuli
1 rkl rypsiöljyä
¼-½ tl suolaa
1 rkl vettä
1-2 tl timjamia
100 g mustaleimaemmentalia

Kirjolohitäyte

500 g kylmäsavukirjolohta
100 g kasvirasvatuorejuustoa
pieni nippu tilliä

Valmistusohje

1. Pohjataikinaa varten sekoita jauhoihin suola ja nypi rasva. Lisää perunasose ja säilytä viileässä.

2. Porkkanatäyte: Kuori ja raasta porkkanat ja kypsennä öljytyllä pannulla, lisää tarvittaessa vesitilkka. Lisää porkkanasose, suola, muskotti ja manteli.

3. Lanttutäyte: Kuori ja raasta lanttu ja kypsennä rasvassa pannulla, lisää tarvittaessa vesitilkka. Lisää lanttusose, suola, siirappi ja inkivääri.

4. Punajuuritäyte: Kuori ja raasta punajuuret, hienonna sipuli ja kuullota öljyssä. Lisää punajuuri, mausta suolalla ja timjamilla. Kun levität täytteen pohjille, ripottele päälle juustoraastetta.

5. Kirjolohitäyte: Viipaloi lohi sopiviksi paloiksi, sivele tuorejuustoa piiraspohjille, lisää, tillisilppua ja lohta ja paista.

6. Pyörittele taikinasta pötkö ja jaa 22 palaan. Kauli palat ohuiksi pyörylöiksi jauhojen avulla ja peitä pohjat, etteivät ne kuivu. Levitä pohjille täyte reunoja myöten ja paista piiraita 225 asteessa 10-15 minuuttia.

Vinkki: Voit tehdä myös ison piirakan: Kauli taikina leivinpaperin päällä ohueksi levyksi, levitä täytettä reunoja myöten, paista noin 20-25 minuuttia ja leikkaa paloiksi. Tarvitset uunipannun kokoiseen piirakkaan noin 3/4 taikinan ja täytteen määristä.

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi