Piparipullat ovat jouluihmisen unelma!
Reseptit

Piparipullat

Piparipulla on joulun suosikkiherkku. Pulla- ja piparkakkutaikinan voit valmistaa itse tai käyttää kaupan valmistaikinoita.
Teksti: Sirkka Hirvonen

Valmistusaika

yli 2h

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

0

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

pullataikina:

  • 2 ½ dl maitoa
  • ½ palaa (25 g) hiivaa
  • 1 muna
  • ripaus mineraalisuolaa
  • 1 dl sokeria
  • 1 rkl jauhettua kardemummaa
  • 6-7 dl vehnäjauhoja
  • 100 g voita tai margariinia

piparkakkutaikina:

  • 100 g voita tai margariinia
  • 1 dl sokeria
  • 1 dl siirappia
  • 1 tl kanelia
  • 1 tl inkivääriä
  • ½ tl neilikkaa
  • 1 tl kardemummaa
  • 1 muna
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl soodaa

voiteluun:

  • munaa

pinnalle:

  • raesokeria
  • mantelilastuja tai koristerakeita

Valmistusohje

Tee ensin piparkakkutaikina. Vatkaa keskenään pehmeä rasva, sokeri, siirappi, mausteet ja muna. Lisää vehnäjauhot, joihin on sekoitettu sooda. Sekoita taikina tasaiseksi ja pane jääkaappiin siksi aikaa, kun teet ja kohotat pullataikinan.

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää muna, mineraalisuola, sokeri ja kardemumma. Alusta jauhot vähitellen taikinaan ja lisää loppuvaiheessa pehmeä rasva. Jatka vaivaamista, kunnes taikina on kiinteää ja kimmoisaa. Peitä taikina ja anna sen kohota kooltaan kaksinkertaiseksi.

Kumoa kohonnut pullataikina jauhotetulle alustalle ja painele taikinasta ilmakuplat pois. Kauli taikina suorakaiteen muotoiseksi (60 x 30 cm) levyksi.

Kauli piparkakkutaikina jauhotetulla alustalla yhtä suureksi levyksi. Nosta piparkakkutaikinalevy pullataikinalevyn päälle. Piparkakkutaikina on haurasta, joten voit nostaa sen pienempinä osina, ellei suuren levyn nostaminen onnistu.

Kääri pulla- ja piparkakkutaikinalevy rullalle kääretortun tapaan. Leikkaa rulla noin kolmen sentin paloiksi ja nosta palat paperisiin pullavuokiin kohoamaan.

Voit myös leikata rullan saksilla viipaleiksi niin, että ne jäävät pohjasta toisiinsa kiinni. Taita viipaleet vuorotellen molempiin suuntiin ja taita rulla sitten kranssiksi. Nosta kranssi leivinpaperin päälle pellille ja ummista saumakohta hyvin. Anna pullien tai kranssin kohota liinalla peitettynä noin puoli tuntia.

Voitele kohonneet leivonnaiset munalla ja ripottele pinnalle raesokeria sekä mantelilastuja tai koristerakeita.

Paista kranssia 175 asteen uuninlämmössä noin 40 minuuttia ja pullia 200 asteen uuninlämmössä noin 15 minuuttia.

Vihje

Voit käyttää valmista pakastettua pullataikinaa ja piparkakkutaikinaa. Sulata taikinat pakkauksen ohjeen mukaan ja tee pullat tai kranssi sen jälkeen edellä olevan ohjeen mukaan.

X