Reseptit

Piparjuuriliha

9.4.2014 Teksti: Inga Aaltonen Kuvat: Seppo Saarentola/SKOY

Kaupalliset yhteistyöt

Suosittelemme

Valmistusaika

yli 2h

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

Arvostelu

Kiitos
Piparjuuriliha on perinteistä kotiruokaa. Keitä lihaa kerralla tarvetta suurempi määrä, pakasta osa ja valmista siitä myöhemmin lihakeittoa tai maukkaita pataruokia.

Ainekset

2.5 kg luutonta naudan etuselkää ja rintaa
3 l vettä
3 rkl suolaa
pippureita, laakerinlehti
3-4 sipulia
3-4 porkkanaa
hyvin harjattuja sellerinkuoria tai pala selleriä
persiljan varsia

kastike:

50 g voita
50 g vehnäjauhoja
0.5 l keitinlientä
2 dl kuohukermaa
suolaa
pippuria
piparjuurta

Valmistusohje

 

Valmista piparjuuriliha näin:

Anna lihan olla jonkin aikaa huoneenlämmössä. Kiehauta vesi ja lisää liha kiehumaan. Kuori alussa irtoavaa vaahtoa pois. Kun vaahtoa ei enää muodostu, lisää suola, pippurit,
laakerinlehdet ja lohkotut sipulit, kuoritut porkkanat, sellerinkuoria tai pala selleriä ja persiljan varsia.

Keitä miedolla lämmöllä kannen alla 2–3 tuntia, kunnes liha on kypsää ja mureaa.

Siivilöi liemi ja leikkaa lihapalat reiluiksi paloiksi, poista ylimääräiset kalvot tai muut roippeet.

Kuumenna rasva, lisää jauhot ja kiehauta ne rasvassa. Lisää lämmintä keitinlientä vähitellen hyvin sekoittaen. Annakastikkeen hautua kypsäksi noin 10 minuuttia. Lisää kerma ja tarvittaessa keitinlientä. Mausta suolalla, pippurilla ja maun mukaan raastetulla piparjuurella. Tarjoa kastike piparjuurilihan kanssa tai erikseen uusien perunoiden ja keitettyjen kesäporkkanoiden kera.

Vinkki: Valmista tilliliha samaan tapaan. Lihaksi sopii myös lampaanliha. Keitinliemeen voit lisätä tillinvarsia. Mausta kastike hapanimeläksi valkoviinietikalla tai sitruunamehulla, ripauksella sokeria ja lisää runsaasti tuoretta, hienonnettua tilliä.

Julkaistu aiemmin

suomen-kuvalehti

Luetuimmat

Lue myös

Suosittelemme