Hitaasti muhinut lammaspata
Reseptit

Pitkään muhinut lammaspata

Sunnuntailounaan vinkki: pitkään muhinut lammaspata.
Teksti: Taina Salovaara

Valmistusaika

vähintään vuorokausi

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

8

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

1. päivänä

  • 2 kg karitsan paloiteltua lapaa ja potkaa
  • 10 pikkusipulia (eli paistinsipulia)
  • 3 solo-valkosipulia
  • 1 iso porkkana
  • 1 palsternakka
  • 4 rkl tomaattipyreetä
  • pala selleriä
  • 8-10 anjovisfileetä
  • suolaa, mustapippuria
  • 2 laakerinlehteä
  • punaviiniä + lihalientä

2. päivänä

  • iso kourallinen tuoreyrttejä (lehtipersiljaa, timjamia, rosmariinia)
  • pieniä jauhoisia perunoita

Valmistusohje

Pitkään muhinut lammaspata valmistuu näin:

Pitkään muhinut lammaspata on parasta viikonloppuruokaa. Samaan aikaan, kun pata muhii uunissa, voit tehdä jotain muuta.

1. Ruskista lampaanliha useassa erässä paistinpannulla ja siirrä pataan tai uunivuokaan. Mausta liha reilusti pippurilla ja kevyesti suolalla.

2. Ruskista myös sipulit ja valkosipulit kokonaisina ennen pataan lisäämistä.

3. Lisää tomaattipyree hetkeksi kuumenemaan sipuleiden kanssa.

4. Jätä juurekset isoiksi paloiksi ja lisää lihan joukkoon.

5. Hienonna anjovikset haarukalla ja lisää lihan sekaan. Voit lorauttaa pataan myös anjovistölkin lientä.

6. Kaada uuniastiaan sen verran lihaliemi-viiniseosta, että ainekset juuri ja juuri peittyvät.

7. Anna padan olla puolisen tuntia 225-asteisessa uunissa ja laske lämpö 120-150-asteeseen.

8. Peitä astia kannella ja anna lihan hautua noin 4-5 tuntia tai kunnes se on hajoavan kypsää. Poista padasta juurekset, sillä ne ovat jo makunsa antaneet.

9. Anna padan jäähtyä täysin.

10. Kuori rasva pois ruoan pinnalta.

11. Lisää pataan kourallinen tuoreyrttejä ja padan pinnalle pieniä, puolitettuja perunoita. Kypsennä ruokaa vielä noin 1 tunti ja hitaasti muhinut lammaspata on valmista nautittavaksi.

Katso myös: Chorizo-lammaspata

Katso myös Kotiliesi.fi: Juures-lihapata

X