Reseptit

Poronfilee ja hehkuviinikastike

Poronfilee ja hehkuviinikastike maistuu jouluaterian pääruokana perinteisen kinkun sijaan. Juhlava ruoka sopii tarjolle myös muihin talven juhliin.

Teksti:
Taina Salovaara
Kuvat:
Laura Riihelä

Valmistusaika

30-60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

6

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Poronfilee

  • n. 600 g poron ulkofileetä
  • 25 g voita
  • 2 rkl rypsiöljyä
  • timjamin oksia
  • 2 valkosipulinkynttä
  • suolaa
  • mustapippuria

Hehkuviinikastike

  • 3 dl Hehkuviiniä (tai 1 dl glögiä ja 2 dl punaviiniä)
  • 1 prk (250 ml) demi glace -kastikepohjaa
  • 2 rkl balsamicoa
  • 1 oksa rosmariinia
  • 2 rkl soijakastiketta
  • 2 tl tummaa kastikesuurustetta
  • suolaa
  • mustapippuria
  • 1-2 rkl voita

Valmistusohje

Poronfilee ja hehkuviinikastike tehdään helposti näin:

1. Ota fileet huoneenlämpöön noin tuntia ennen paistamista. Tee sillä välin kastike.

2. Mittaa viini, kastikepohja, balsamico, rosmariinin oksa ja soijakastike kattilaan. Anna seoksen kiehua noin puoleen alkuperäisestä määrästä. Poista rosmariini, lisää suuruste ja anna kastikkeen kiehua pari minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää pehmeä voi ja sekoita.

3. Kuumenna uuni 120-asteiseksi. Kuumenna öljy ja voi pannulla liedellä timjamin oksien ja puolitettujen valkosipulinkynsien kanssa. Lisää lihat pannulle, kun voi lakkaa kuohumasta. Laske lämpöä jonkin verran. Paista fileitä 2–3 minuuttia/ puoli samaan aikaan voilla valellen.

4. Nosta poronfileet folioarkkien päälle, mausta suolalla ja pippurilla, kääri folioon. Anna pakettien olla uunissa 5 minuuttia. Anna lihan vielä tekeytyä folion sisällä 5 minuuttia ennen viipalointia.

5. Tarjoile poronfilee ja hehkuviinikastike esimerkiksi fondat-perunoiden kera.

Katso myös: Monipuolinen poro valloittaa – poimi parhaat reseptit!

Katso myös Kotiliesi.fi: Ei kinkkua tänä jouluna – 7 korvaavaa ohjetta: Kokeile vaihteeksi riistaa tai kalkkunaa

X