Reseptit

Punajuuri-spelttipatongit

Punajuuri-spelttipatongit sopivat joulupöytään tai vaikkapa joulun ruokalahjaksi ystävälle. Speltti tuo patonkiin rakennetta ja punajuuri mehevyyttä sekä väriä.

Teksti:
Katri Schröder
Kuvat:
Mirva Kakko

Valmistusaika

yli 60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

4

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Punajuuri-spelttipatongit

  • 500 g punajuuria
  • 5 dl vettä
  • 1/3 pala hiivaa
  • 1 rkl fariinisokeria
  • 2 tl suolaa
  • 3 dl spelttihiutaleita
  • 2 dl grahamjauhoja
  • noin 9 dl vehnäjauhoja

Valmistusohje

Punajuuri-spelttipatongit leivotaan näin:

1. Pese punajuuret ja keitä kuorineen täysin kypsiksi. Kuori ja soseuta tasaiseksi soseeksi.

2. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää sokeri, suola, kolmasosa punajuurisoseesta ja spelttihiutaleet huolella vispaten. Anna taikinan turvota 15 minuuttia. Lisää grahamjauhot huolella vispaten ja sitten vehnäjauhot vähän kerrallaan. Alusta taikinaa käsin noin 10 minuuttia tai yleiskoneessa noin 4 minuuttia, kunnes se irtoaa kulhon reunoista. Anna taikinan kohota peitettynä kaksinkertaiseksi.

3. Kumoa taikina jauhotetulle leivinpöydälle ja jaa neljään osaan. Kauli palat osa kerrallaan vajaan sentin paksuisiksi suorakaiteen muotoisiksi levyiksi. Levitä päälle tasaisesti loppu punajuurisose. Kääri levyt rullalle. Nosta kohoamaan leivinpaperoidulle uunipellille. Anna patonkien kohota 15 minuuttia.

4. Vedä terävällä veitsellä patonkien pintaan viiltoja ja sivele pinnat vedellä. Paista punajuuri-spelttipatongit 225-asteisen uunin keskitasolla noin 15 minuuttia.

Saatat pitää myös punajuuri-tattaririeskoista, yrtti-punajuurilevitteestä tai punajuuri-suklaamuffineista.

Katso myös Kotiliesi.fi: Speltti sopii leipään ja puuroon

X