Reseptit

Punajuuripatonki

Punajuuriraaste tekee leivästä herkullisen mehevän.

Teksti:
Katri Schröder

Valmistusaika

yli 60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

12

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

  • 200 g punajuuria
  • 2.5 dl vettä
  • 25 g hiivaa
  • 2 tl sokeria
  • 2 tl suolaa
  • 2 tl kirveliä
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1.5 dl kaurarouhetta
  • 7-8 dl sämpyläjauhoja

Valmistusohje

1. Pese punajuuret ja keitä ne kuorineen täysin kypsiksi. Kuori ja raasta hienoksi raasteeksi.

2. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää sokeri, suola, kirveli, punajuuriraaste, öljy ja kaurarouhe huolella vispaten. Lisää jauhoja vähän kerrallaan ja alusta taikinaa käsin noin 10 minuuttia tai yleiskoneessa noin 4 minuuttia, kunnes se irtoaa kulhon reunoista. Anna taikinan kohota peitettynä lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi.

3. Kumoa pehmeä taikina jauhotetulle leivinpöydälle ja leivo pitkiksi patongeiksi. Anna patonkien kohota 15 minuuttia.

4. Kuumenna uuni 250 asteeseen ja nosta myös uunipelti kuumenemaan uuniin. Siirrä leivät varovaisesti kuuman pellin päälle ja vedä terävällä veitsellä viillot leipien pintaan. Nosta leivät uuniin ja suihkauta vettä suihkupullolla uunin pohjalle.

5. Paista leipiä ensin 8 minuuttia. Käännä lämpö sitten pois päältä ja anna leipien kypsyä jälkilämmössä vielä 5 minuuttia. Nosta leivät jäähtymään ritilälle ilman peltiä. Älä peitä leivinliinalla.

650 kJ (155 kcal)/1 annos

X