7.4.2012

Punaviinikastike moneen ruokaan

Teksti: Katri Schröder

Valmistusaika

30-60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

Arvostelu

Ainekset

0.5 l lihalientä
4 dl punaviiniä
2 punasipulia
3 rkl punaviinietikkaa
1 pieni valkosipulinkynsi
tilkka öljyä
1 rkl sokeria
laakerinlehti
muutama tuore timjaminoksa
tummaa kastikesuurusta tai ohratärkkelystä
voita
ripaus suolaa

Valmistusohje

1. Kuori ja leikkaa punasipulit reiluiksi kuutioiksi. Kuumenna kattilassa tilkka öljyä ja kuullota muutama minuutti sipuleita ja murskattua valkosipulinkynttä. Lisää loppuvaiheessa ruokalusikallinen sokeria antamaan väriä ja makua.

2. Kaada kattilaan lihaliemi (itse valmistettua, liemikuutioista tai fondista), punaviini ja punaviinietikka sekä mausteeksi laakerinlehti ja muutama oksa tuoretta timjamia. Anna kastikepohjan kiehua kasaan, kunnes liemi on kiehunut puoleen ja jäljellä on noin 4 dl kastiketta.

3. Siivilöi kastike toiseen kattilaan. Kiehauta ja suurusta tummalla kastikesuuruksella tai veteen sekoitetulla ohratärkkelyksellä. Lisää lopuksi muutama nokare voita antamaan makua ja kiiltoa. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa ripaus suolaa.

Vinkki: Muokkaa punaviinikastikkeen perusohjetta pääruoan mukaan: Riistalle: Vaihda lihaliemi riistaliemeksi ja mausta kastike mustaherukka- tai puolukkahyytelöllä. Naudalle: Vähennä punaviinimäärä puoleen ja pehmennä kastiketta lorauksella kermaa. Mausta kastike sherryllä tai konjakilla. Possulle: Murskaa liemen joukkoon kiehumaan kourallinen kuivattuja metsäsieniä, esim. tatteja tai suppilovahveroita. Linnulle: Vähennä punaviinimäärä
puoleen ja pehmennä kastiketta lorauksella kermaa. Mausta kastike sherryllä tai konjakilla.

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi