Punaviinikastike moneen ruokaan
Punaviinikastike soveltuu moneen ruokaan. Tällä reseptillä valmistat sen niin riistaruoalle, naudalle kuin possullekin.
Ainekset
Punaviinikastike
- 1 valkosipulinkynsi
- 2 salottisipulia
- 3 rkl rypsiöljyä
- 1 rosmariininoksa
- 4 rkl balsamiviinietikkaa
- 4 dl punaviiniä
- 4 dl lihalientä
- 2 rkl voita
Valmistusohje
Punaviinikastike valmistuu helposti näin:
- Kuori ja hienonna kastikkeeseen tulevat sipulit. Kuullota niitä pannulla öljyssä pari minuuttia. Lisää rosmariini ja jatka paistamista hetki koko ajan sekoitellen.
- Kaada pannulle etikka ja keitä, kunnes se on lähes haihtunut. Lisää viini ja jatka keittä- mistä, kunnes jäljellä on desi nestettä. Lisää lihaliemi ja keitä, kunnes jäljellä on 3 desiä. Siivilöi liemi kattilaan, lisää voi. Suurusta liemi maissitärkkelyksellä, jos pidät paksummasta kastikkeesta. Tarjoa punaviinikastike esimerkiksi yrttimarinoidun ulkofileen kanssa.
Vinkit: Näin muokkaat punaviinikastikkeen perusohjetta pääruoan mukaan:
- Riistalle: Vaihda lihaliemi riistaliemeksi ja mausta kastike mustaherukka- tai puolukkahyytelöllä. Tarjoa esimerkiksi hirvipaistin kanssa.
- Naudalle: Vähennä punaviinimäärä puoleen ja pehmennä kastiketta lorauksella kermaa. Mausta kastike sherryllä tai konjakilla. Tämä kastike maistuu esimerkiksi härän ulkofileen kanssa.
- Possulle: Murskaa liemen joukkoon kiehumaan kourallinen kuivattuja metsäsieniä, esim. tatteja tai suppilovahveroita. Testaa possun sisäfileen kyljessä.
- Linnulle: Vähennä punaviinimäärä puoleen ja pehmennä kastiketta lorauksella kermaa. Mausta punaviinikastike sherryllä tai konjakilla. Kokeile vaikkapa ranskalaisen uunikanan kanssa.
Ohje on julkaistu Anna-lehdessä 13/2024.
Lue myös Kotiliesi.fi: Tahnat, dipit ja kastikkeet – näillä ohjeilla saat arkiruokaan hetkessä uutta makua
Kommentit
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous