1.6.2012

Pyyt paistiksi

Teksti: Maarit Cederberg

Valmistusaika

yli 60 min

Vaikeusaste

Vaativa

Annosmäärä

Arvostelu

Ainekset

1 pieni lintu (300-400 g) ruokailijaa kohden

lintua kohden:

1 tl karkeaa suolaa
1 tl mustapippuria
1 rkl hunajaa
1 tl vaaleaa sinappia (Dijon)

vatsaonteloon:

2 omenaa
4 pientä sipulia

yrttikimppu:

minttua
persiljaa
sitrfuunamelissaa
laakerinlehti

lintujen valeluun

2 dl omenamehua tai väkevää Calvadosomenaviiniä

vadille:

2-4 rkl voita

kastike:

4 dl paistolientä
2 dl kermaa
1 tl Dijon-sinappia
2 tl Maizena-suurustetta
1 rkl Calvadosta tai makeaa omenamehua
1 tl kuivattua rakuunaa

Valmistusohje

Nosta sulaneet linnut huoneenlämpöön. Tee maustekimput ja varaa kalastajalankaa lintujen sitomiseen. Kytke uuni lämpenemään 190-asteiseksi.

Kuori sipulit ja pese omenat. Täytä vatsaontelot omenoilla ja sipuleilla. Lisää yrttikimppu.

Hiero lintujen pintaan sekä vatsaonteloon karkeaa suolaa, rouhittua mustapippuria, hunajaa ja sinappia. Sido kalastajalangalla linnut tiiviiksi paketeiksi niin, etteivät koipien ja siiventynkien kärjet pääse palamaan.

Aseta linnut vieretysten öljyllä voidellulle uunipellille. Vuole lintuvadille muutama voilastu. Kypsennä lintuja kunnes pinta paahtuu. Valele sen jälkeen lintuja omenamehulla tai calvadoksella. Varaa kypsennysaikaa yhteensä noin 45 minuuttia.

Valuta paistoliemi kattilaan ja pidä sillä aikaa linnut lämpiminä folion ja pyyhkeen alla. Keitä liemi kastikkeeksi ja lisää joukkoon kuohukerma, sinappi ja rakuuna. Suurusta ripoteltavalla Maizenajauholla.

Keitä maissinjyviä ja kokojyväriisiä tai ohra- tai spelttihelmiä ja mausta seos sahramilla sekä mintunlehdillä. Tarjoa maissiseos linnun ja kastikkeen kanssa. Halutessa voit höyryttää vadille myös kokonaisia pikkuporkkanoita ja silata ne hunajalla.