Reseptit

Raikas kalakakku (leipävuokaan)

Voileipäkakku on oikea juhlakattauksen perinneherkku. Täten vuokaan leivottu kalakakku on ikään kuin päivitetty versio rakastetusta tarjottavasta.

Teksti:
Maarit Cederberg
Kuvat:
Kari Hautala/Otavamedia

Valmistusaika

yli 2h

Vaikeusaste

Vaativa

Annosmäärä

0

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Pohjatarpeet

  • 9 viipaletta tummaa tai vaaleaa vuokaleipää (noin 250 g)
  • 1 sitruunan mehu
  • 100 g sitruunankuorella maustettua huoneenlämpöistä voita
  • + 1 rkl oliiviöljyä
  • kelmua

Vihertävä täyte

  • 150 g savustettua kalaa
  • 200 g tuoresuolattua kalaa
  • 1 tl piparjuuriraastetta
  • 1 dl smetanaa tai kuohukermaa vaahdotettuna
  • 200 g maustamatonta tuorejuustoa tai levittyvää sulatejuustoa
  • 1/2 dl tuoretta tilliä
  • 50 g tuoretta fenkolia
  • 50 g purjoa
  • 1 omena
  • ½ tuore kurkku
  • ¼ tl mustapippuria

Punertava täyte

  • 150 g savukalaa
  • 1.5 dl smetanaa tai kuohu- kermaa vaahdotettuna
  • 1 tl sinappia
  • 1 tl tomaattisosetta tai ketsuppia
  • 1 punainen tai oranssi paprika silppuna
  • pala chiliä
  • 1 valkosipulin kynsi
  • 1 tl hunajaa

koristeeksi

  • ½ kurkun viipaleet, tilliä ja sitruunaviipaleita

Valmistusohje

Kalakakku kootaan pyyntipäivän parhaista paloista monikerroksiseksi makukimaraksi.

1. Vuoraa pitkulainen leipävuoka kelmulla ja jätä kelmuun tarttumavara.

2. Voit valita leiväksi tummaa tai vaaleaa vuokaleipää tai käyttää molempia. Leikkaa kovat reunat irti, mutta säästä ne. Reunamuruista saat myöhemmin esimerkiksi torttupohjan. Kostuta leivät kevyesti sitruunamehulla ja voitele öljyllä notkistetulla voilla.

3. Tee vihertävä täyte. Perkaa kalat ruodottomiksi ja silppua tahnamaiseksi. Suutuntumaksi voit jättää joukkoon muutaman makoisan kuution. Kuori omena. Ota fenkolista pari viipaletta. Halkaise ja huuhdo hyvin purjo. Kuori puolikas kurkku. Lisää tilli. Hakkaa veitsellä kasvikset silpuksi. Voit käyttää myös monitoimikoneen leikkuria. Vaahdota kerma tai smetana ja sekoita tuorejuuston kanssa. Mausta seos sitruunalla ja mustapippurilla ja sekoita vaahto varovaisesti kalatahnan joukkoon. Tarkista vielä suolaisuus ja lisää tarvittaessa.

4. Valmista punertava täyte. Poista paprikasta ja chilistä siemenet. Kuori valkosipuli. Silppua ja hierrä kasvikset tahnaksi. Mausta sinapilla ja tomaattisoseella (ketsuppikin käy) sekä tilkalla sitruunamehua ja hunajaa. Sekoita joukkoon vaahdotettu kerma tai smetana. Perkaa kala ruodottomaksi ja poista nahka. Leikkaa kala veitsellä karkeaksi tahnaksi. Sekoita kalatahna varovaisesti punertavaan kermavaahtoon.

5. Kokoa kakku. Lado ensimmäiset kolme leipää vuoan pohjalle, levitä päälle kerros vihertävää kalatäytettä, sitten seuraavat kolme leipää ja niiden päälle punertavaa täytettä. Levitä kakun pintaan viimeiset leivät ja niille vihertävää täytettä. Vie kakku kylmään ja anna jäähtyä kunnolla.

Vihje: Käsialasta ja leivän koosta riippuen täytettä saattaa jäädä yli. Viimeistele sillä kelmusta vapautuneen kakun reunat. Mehevä täyte ei sinänsä vaadi koristeita, mutta jos haluat runsautta lisää, ripota kakulle kauden kasviksia, graavikalaa, kylmäsavukalaa, mätihelmiä tai rapuaikaan jopa keitettyä ravun lihaa.

Katso myös:

6 herkullista voileipäkakkua – näillä kakuilla hurmaat vieraasi Ruoka.fi

Vegaanin voileipäkakku  Kotiliesi.fi

X